Krize drtí i ceny ropy. Svět ztrácí zájem o energie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
30. 10. 2008 9:00
OPEC je odhodlaný zvednout cenu černého zlata, i kdyby měl podruhé omezit těžbu
Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie | Foto: Reuters

New York - Stejně jako akciové trhy i ropu v posledních měsících stíhá značný pokles cen. Investoři zatím ignorují rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížit těžbu o 1,5 milionu barelů a více je straší hrozící ekonomická recese.

S tou ve světě klesá i poptávka po energiích. Investoři prodávají všechna aktiva a snaží se získat hotovost.

Černé zlato tak za několik měsíců stihlo oslabit z téměř 150 dolarů za barel až na pondělní částku pod 63 dolarů, tedy nejníže za posledních 17 měsíců.

Posílení ceny ropy zastihlo po několika dnech až během středy, kdy se barel dostal nad 66 dolarů a ve čtvrtek dopoledne překonal částku 69 dolarů. Pomohlo zřejmě prohlášení OPEC - zástupci organizace se nechali slyšet, že sníží těžbu znovu, bude-li cena nadále klesat.

Svou roli v růstu cen ropy sehrála rovněž euforie, která postihla akciové trhy ve světě.

Souvislosti: Na trzích vládne nadšení. Burzy výrazně posilují

"Vše se odráží od pozitivní situace s akciemi, ty jsou pro světové trhy tahounem," uvádí pro agenturu Bloomberg makléř firmy MF Global Robert Lauhglin.

Poptávka ve vyspělých státech upadá

Ropu však nadále negativně ovlivňuje fakt, že poptávka ve vyspělých zemích klesá.

"V čele jsou Spojené státy. Nicméně s recesí se potýká i řada jiných zemí jako Velká Británie, Irsko, Španělsko, Itálie, Japonsko a další. Všichni patří k významným spotřebitelům ropy a zhoršující se ekonomické podmínky vedou k poklesu poptávky po ropě," vysvětluje analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Ceny ropy táhne dolů rovněž sílící americká měna. Minulý týden dolar strmě posílil vůči euru a prolomil hladinu 1,26 USD/EUR.

Pro koho je pokles cen výhodný?

Díky propadu v cenách ropy momentálně výrazně zlevňují pohonné hmoty. Příkladem je Česká republika.

Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v minulém týdnu podle dat společnosti CCS průměrně snížila o více než korunu na 28,33 koruny za litr.

Nafta se prodávala v průměru za 29,35 koruny za litr, což je o rovněž přes korunu méně v porovnání s předchozím týdnem. 

Podle některých analytiků si nejproduktivnější stát OPEC, Saudská Arábie, vystačí v budoucnu s cenou ropy okolo 30 dolarů za barel. Spojeným arabským emirátům by údajně mělo stačit přibližně 40 dolarů za barel.

Naopak země jako Írán či Venezuela potřebují pro naplnění rozpočtu ceny za barel dosahující 100 a více dolarů. 

"Krátkodobé odhady ceny jsou při současném cenovém výkyvu v podstatě nemožné. Ve střednědobém horizontu - několika měsíců - počítáme s tím, že by se cena měla pohybovat v rozmezí 70 až 100 dolarů za barel," upřesnil Čermák.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy