Pomoc Islandu nabízí EU a Belgie. Bojí se Ruska?

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
16. 10. 2008 10:30
Jednání o čtyřmiliardové půjčce v Moskvě bude pokračovat

Moskva - Islandští představitelé ukončili v Moskvě první kolo jednání o čtyřmiliardové půjčce, která má zachránit krachující ekonomiku.

Detaily dohody nebyly zveřejněny a není ani jasné, kdy budou jednání pokračovat.

"Pracujeme důkladně na této věci, abychom se dostali ke konečnému rozhodnutí," uvedl v prohlášení náměstek ruského ministra financí Dmitrij Pankin.

Islandský premiér Geir Haarde neupřesnil, jestli delegace zástupců ministerstva financí a centrální banky zůstane v Moskvě, nebo bude vést další jednání z domova.

"Bylo by ale nejlepší, kdyby se to vyřešilo hned," prohlásil pouze.

Kdo pomůže Islandu?

Ve středu nabídl pomoc Islandu také šéf Evropské komise José Barroso a belgický premiér Yves Leterme. Ten se má se svým islandským protějškem sejít v pátek.

A stále se mluví o pomoci ze strany Mezinárodního měnového fondu.

Zdá se tak, že se politici ze všech sil snaží zabránit užší rusko-islandské spolupráci, která má podle oslovených analytiků politický podtext.

Ruský deník Konsomolskaja Pravda dokonce spekuluje o tom, že by případná dohoda mezi Ruskem a Islandem mohla odstartovat kromě ekonomické také politickou spolupráci.

Na bývalé americké základně na Islandu by údajně mohly přistávat ruské bombardéry a Island jako člen NATO by mohl vetovat vstup Gruzie a Ukrajiny do aliance.

 

Právě se děje

Další zprávy