Za osm let si šéf Lehman Bros. vydělal přes pět miliard

Ekonomika Ekonomika
7. 10. 2008 12:16
Nyní se Richard Fuld zpovídá před sněmovní komisí
Proč americká vláda pomoc Lehman Brothers odmítla, když později zachránila AIG, ptá se Fuld.
Proč americká vláda pomoc Lehman Brothers odmítla, když později zachránila AIG, ptá se Fuld. | Foto: Reuters

Washigton/New York - Zatímco americká vláda na záchranu finančního systému vynakládá miliardy dolarů, šéf zkrachovalé Lehman Brothers si užívá vydělaných milionů. A zpovídá se před sněmovní komisí.

Za osm let v nejvyšší funkci si Richard Fuld podle včerejšího prohlášení vydělal 300 milionů dolarů, tedy asi 5,5 miliardy korun, píše britská BBC.

Také na to, proč vedení banky i v době krize nadále vydělávalo desítky až stovky milionů dolarů, odpovídá americkým poslancům ve sněmovní komisi.

Podle předsedy komise Henryho Waxmana si měl Fuld do roku 2000 vydělat 480 milionů dolarů, Fuld přiznal pouze 300 milionů.

"Měli jsme k dispozici kompenzační výbor, který strávil neskutečně dlouhý čas tím, že kontroloval, aby zájmy zaměstnanců a vedoucích byly urovnané a v pořádku," hájil se Fuld.

Gorila, jak se Fuldovi přezdívalo, necítí za krach banky vinu, i když se "cítí hrozně". Stejně ale až do své smrti nepřestane přemýšlet, proč americká vláda pomoc Lehman Brothers odmítla, když později zachránila AIG.

Fed největší světové pojišťovně American International Group (AIG) poskytl překlenovací úvěr ve výši 85 miliard dolarů jen několik dnů po pádu Lehman Brothers, aby ještě nezhoršil situaci na finančních trzích.

Lehman Brothers přitom byla čtvrtou největší investiční bankou v USA podle tržní hodnoty a jedničkou na londýnské burze v objemu obchodování. Od jara ale její akcie klesly o 80 procent a tržní hodnota klesla o 40 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy