Za krizí bank v USA stojí jejich snaha být univerzální

15. 9. 2008 22:00
Banky nově získaly asi 70 procent peněz, které ztratily
Foto: Reuters

Praha - Je podezřelé, že některé banky upsaly v rámci finanční krize více nového kapitálu, než jaké vykázaly ztráty, tvrdí bankovní expert Michael Lafferty, jehož společnost Lafferty Group publikuje studie o světovém bankovním trhu již přes dvacet let.

A případ padlé Lehman Brothers mu dává za pravdu.

Podle údajů, které prezentoval předním českým bankéřům na setkání, jež spolupořádala Poštovní spořitelna, Lehman Brothers upsala něco přes patnáct miliard dolarů. Ztrátu přitom ke konci srpna vykazovala okolo deseti miliard.

Banky ztratily 500 miliard dolarů

Podobný postup zvolily ještě další dvě z velkých světových bank. Jde o Royal Bank of Scottland a Barclays, která na poslední chvíli odmítla zachránit Lehman Brothers. RBS upsala bezmála třicet miliard dolarů při ztrátě přes patnáct miliard. Barclays pak upsala dvacet miliard při desetimiliardovém odpisu.

"Nemyslím, že upsaly více než ztratily z opatrnosti. Prostě jen nepřiznaly všechny své problémy," míní Lafferty.

Celkem světové finanční instituce odepsaly 504 miliard dolarů a nově se jim podařilo získat 353 miliard dolarů, uvádí agentura Bloomberg. Nejhůře dopadla Citigroup, která ještě spolu s Merrill Lynch odepsala 50 miliar dolarů. Na rozdíl od Merrill Lynch se jí však podařilo stejné množství peněz upsat. Merrill získala jen 30 a nyní ji kupuje jedna z největších bank na americkém trhu - Bank of America.

Co za to může?

A kde vidí expert příčinu současné finanční krize? "Jednoznačně v nezdravém propojení komerčního a investičního bankovnictví. Tedy ve snaze vytvořit univerzální banku," uvádí Lafferty.

"Jsou to dva naprosto rozdílné světy, které se nemají potkávat v jedné bance. Investiční část jištěna vklady komerční části je lákána k větším rizikům a o to horší jsou pak dopady. A ke všemu, protože se pak hroutí banka jako celek, zasahuje stát, aby pomohl drobným klientům, takže to pak dopadá na daňové poplatníky," vysvětluje britský expert.

A podle něj, je také pro univerzální banky příznačné, že jsou špatně řízeny. "Jeden člověk nemůže rozumět perfektně jak investičnímu, tak retailovému bankovnictví," říká.

Výsledkem pak podle Laffertyho bude přísnější regulace na bankovním trhu.

"Myslím, že až se časem ohlédneme zpět, budeme se velmi divit, jak to že na počátku 21. století dovolili bankám regulátoři, ředitelé, management i akcionáři v dobře fungujícím finančním světě tolik excesů, uzavírá Lafferty.

 

Právě se děje

Další zprávy