Čína chystá vlastní šinkanzeny. Pojedou až 380 km/h

Redakce EKO
13. 9. 2008 19:34
Rychlovlaky spojí Peking se Šanghají
Takto vypadí čínský rychlovlak, který může jet až 250 km/h. Nové modely budou ještě rychlejší.
Takto vypadí čínský rychlovlak, který může jet až 250 km/h. Nové modely budou ještě rychlejší. | Foto: Reuters

Peking/Šanghaj - Nejpozději za čtyři roky chce Čína představit na nové trati mezi Pekingem a Šanghají vlastní vysokorychlostní vlaky.

Konkurovat by měly japonským Šinkanzenům od Mitsubishi-Kawasaki i rychlovlakům ICE3 z dílny německého Siemensu či AGV od francouzského Alstomu.

Hlavní inženýr Čang Šu-kuang je přesvědčen, že Čína technologii rychlovlaků zvládla.

"Už za dva roky můžeme začít se stavbou vlaků schopných jet až rychlostí 380 kilometrů v hodině," odcitoval jeho slova státní deník China Daily.

Cesta se zkrátí na polovinu

Čínský ministr železnic potvrdil, že nový vlak by měl jezdit rychlostí až 380km/h, čímž se časová vzdálenost mezi oběma městy zkrátí na polovinu. Místo současných deseti hodin by tak měla 1300 kilometrů dlouhá cesta trvat již brzy pouze pět hodin.

Kromě nových vlaků však Čína potřebuje také koridor. Výstavba nové vysokorychlostní tratě mezi oběma městy už začala.

Postupuje se od Pekingu a dokončen je zatím první úsek do Tianjinu, na kterém se podobné rychlovlaky zkouší již nyní. Celá stavba by měla být hotova do roku 2010 a její předběžná cena přesáhne 12 miliard dolarů.

Železnice na střechu světa

Železniční doprava je v Číně velmi oblíbená. S velkou pompou byla otevřena také železnice do tibetské Lhasy. Čínský zázrak moderního inženýrství překonává hory ve výšce až 5000 metrů nad mořem.

Speciálně navržené vagony vlaku mají dvojitá okna, aby chránila před ultrafialovým zářením ve velkých výškách a před každým sedadlem je k dispozici kyslíková maska, jež cestujícím pomáhá vyrovnat se s řídkým vysokohorským vzduchem.

 

Právě se děje

Další zprávy