Lordi změnili verdikt soudu. Korupce se řešit nebude

Redakce EKO
30. 7. 2008 13:50
Dodávka letadel do Saúdské Arábie byla v pořádku
Prodej letounů do Saudské Arábie byl v pořádku, řekli Lordi.
Prodej letounů do Saudské Arábie byl v pořádku, řekli Lordi. | Foto: Reuters

Londýn - Britská opozice ve snaze znovuotevřít korupční skandál kolem dodávek letadel do Saudské Arábie neuspěla. Britští Lordi rozhodli, že protikorupční úřad jednal správně, když vyšetřování zastavil.

Obchod v hodnotě 43 miliard liber se tak vyšetřovat nebude, přestože v dubnu vynesl nejvyšší soud rozsudek, ve kterém korupční úřad (SFO) obvinil z protiprávního jednání. 

Lordi soudci jako nejvyšší instance rozhodnutí nyní jednomyslně zrušili.

"Je to smutný den, když se prokurátoři bojí výhružek cizí vlády a Lordi nezasáhnou," prohlásil ochránce lidských práv Eric Metcalfe. Odvolávat se na to, že Saudská Arábie v případ vyšetřování ustoupí od dalších dohod, je podle jeho slov směšné.

Případ se táhne roky

Protikorupční jednotka začala vyšetřovat obrovské platby společnosti Bae Systems Saúdům roku 2004. Největším příjemcem peněz měl být současný předseda saúdské rady pro národní bezpečnost, Bandár bin Sultán. Na úplatcích údajně získal celou miliardu dolarů.

V prosinci 2006 přijel Bandár na návštěvu premiéra Tonyho Blaira a pohrozil mu přerušením protiteroristické spolupráce, pokud bude vyšetřování pokračovat. 

Přestože chtěl Gordon Brown z korupcí zatočit, dobré vztahy se Saudy se nakonec ukázaly jako důležitější.
Přestože chtěl Gordon Brown z korupcí zatočit, dobré vztahy se Saudy se nakonec ukázaly jako důležitější. | Foto: Reuters

Saúdové vyhrožují Londýnu

Několik dní poté napsal Blair dopis generálnímu prokurátorovi pro Anglii a Wales, Lordu Goldsmithovi, a vyšetřování bylo zastaveno.

"Nápad skončit s vyšetřováním šel proti veškerým mým instinktům... chtěl jsem vědět, kam by nás důkazy dovedly," prohlásil tehdy u soudu Robert Wardle, ředitel SFO.

Soudce Moses, který proces vedl, dodal, že to vypadá, jako kdyby měla britská vláda "u hlavy pistoli". Nyní je však už jasné, na kterou stranu se nakonec přiklonila. Přestože chtěl Gordon Brown s korupcí zatočit, dobré vztahy se Saudy se nakonec ukázaly jako důležitější.  

 

Právě se děje

Další zprávy