Jízdenky na vlak jsou ke koupi v aukci na internetu

djl
30. 7. 2008 14:00
Dražit se budou od 1 eura, letní akce přinesly i ČD
Německý rychlovlak ICE
Německý rychlovlak ICE | Foto: Deutsche Bahn

Berlín/Praha - Deutsche Bahn vnesly do marketingu dopravních podniků oživení. S internetovou aukční společností eBay se dohodly na speciální akci, ve které na internetu vydraží až milion jízdenek.

Informoval o tom německý zpravodajský server FTD.de. Podle předpokladů se jízdenky prodají do 10. srpna. Část jízdenek se začne dražit od jednoho eura, jiné budou k okamžité koupi za fixní cenu.

Jedinou podmínkou pro použití těchto jízdenek je časově ohraničený termín. Zákazníci je budou muset uplatnit mezi 16. srpnem a 31. říjnem tohoto roku vyjma pátků, kdy je na kolejích pravidelně největší provoz.

Další podmínkou je pak založení konta na aukčním webu eBay. Zaregistrovaní uživatelé si pak mohou vydražit jízdenky buďto na dvě nebo čtyři jízdy. Startovní cena jízdenek se bude odvíjet právě od počtu jízd.

Deutsche Bahn se vydají cestou privatizace. Plán posvětila i dozorčí rada
Deutsche Bahn se vydají cestou privatizace. Plán posvětila i dozorčí rada | Foto: Deutsche Bahn

Z jízdenek s fixní cenou si zájemci vyberou mezi vnitrostátními, jež budou k mání za 33 eur (781 Kč), a jízdenkami mezinárodními v ceně 44 eur (1041 Kč). Kromě nich budou v nabídce ještě 10eurové kupony pro kratší jednosměrné cesty.

Německé dráhy pak ještě nabídnou speciální benefiční akce, jejich výdělek budou směřovat na pomoc Německému svazu tělesně postižených sportovců.

Půjde například o 16denní výlet transsibiřskou magistrálou či speciální osmidenní cestu první třídou po pěti evropských metropolích - Berlíně, Bruselu, Paříži, Londýně a Vídni.

Letní akce ČD: Mladí jezdí za polovic

Zákazníci Českých drah se sice v brzké době podobné akce asi nedočkají, přesto je internetový prodej jízdenek pro dráhy stále důležitějším zdrojem příjmů.

Čtěte více: Zájem o webové jízdenky sílí. Koupíte je na 500 vlaků

Svědčí o tom fakt, že v prvním pololetí prodaly přes internet 170 tisíc jízdenek, tedy třikrát více než ve stejném období předchozího roku. V současné době si zákazníci na webové pokladně drah mohou zakoupit jízdenku na 500 různých spojů.

Foto: České dráhy

Výrazné cenové zvýhodnění cestování pak České dráhy přinesly lidem mladším 26 let. Tarif Léto -26 tak lidem umožňuje získat až 50procentní slevu na jednosměrné i zpáteční jízdenky a až 25procentní slevy na traťové jízdenky.

Akce platí po dobu letních prázdnin, tedy od 1. července do 31. srpna na jízdenky první i druhé třídy. Cestujícím stačí jakýkoli doklad totožnosti, kterým prokážou, že jsou mladší 26 let.

Například jízdenka druhou třídou vlakem typu EuroCity z Prahy do Ústí nad Labem tak tyto cestující vyjde na 66 korun místo 122, první třídou pak na 99 namísto 198 korun.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy