Největší firmou světa zůstává řetězec Wal-Mart

Red eko
9. 7. 2008 17:55
V TOP 10 je šest petrolejářů
Jeden z největších amerických řetězců Wal-mart čelí nařčení, že poskytuje neadekvátní zdravotní pojištění pro své zaměstnance, kterých je více než jeden milion. Plánuje proto změnit celou svoji politiku ohledně pojištění zaměstnanců.
Jeden z největších amerických řetězců Wal-mart čelí nařčení, že poskytuje neadekvátní zdravotní pojištění pro své zaměstnance, kterých je více než jeden milion. Plánuje proto změnit celou svoji politiku ohledně pojištění zaměstnanců. | Foto: Reuters

New York - Bezmála 380 miliard dolarů utržil americký řetězec Wal-Mart a nominoval se tím opět na první příčku žebříčku největších firem světa. Ten dle aktuálních tržeb sestavuje každoročně časopis Fortune.

Rostoucí ceny paliv, zejména pak ropy zajistily obřím ropným koncernům výsostné postavení mezi ostatními společnostmi. V TOP 10 se jich objevilo hned šest. A největší z nich ExxonMobil "prohrál" s Wal-Martem o pouhých šest miliard dolarů. V závěsu za ním pak pokračuje petrolejářská elita - Royal Dutsch Shell, BP, Chevron, Total a ConocoPhillips.

Do desítky gigantů se pak ještě vešly dvě automobilky - Toyota Motor i lehce strádající General Motors. A pak jediný zástupce finančního sektoru ING Group.

Vítězem v růstu tržeb mezi pětistovkou nejúspěšnějších firem se pak stala indická Tata Steel, když zvedla příjmy o více než 350 procent na téměř 26 miliard dolarů.

Čínské firmy zase obsadily přední místa, co se týče růstu zisků. China Life Insurance jako světový premiant si připsala 1500 procent při zisku necelých tří miliard dolarů.

Deset nejlepších firem světa

Podnik Země tržby Odvětví
1. Wal-Mart Stores USA 378,8 maloobchod
2. Exxon Mobil USA 372,8 ropa
3. Royal Dutch Shell Nizozemsko 355,8 ropa
4. BP Británie 291,4 ropa
5. Toyota Motor Japonsko 230,2 automobily
6. Chevron USA 210,8 ropa
7. ING Group Nizozemsko 201,5 finanční služby
8. Total Francie 187,3 ropa
9. General Motors USA 182,3 automobily
10. ConocoPhillips USA 178,6 ropa

 

Právě se děje

Další zprávy