Experti z Francie: Připravme se na ropu za 300 dolarů

djl
24. 6. 2008 16:05
Podle francouzských vědců není tato cena fikcí
Foto: Řyvind Hagen / StatoilHydro

Paříž - Francouzský ropný institut IFP vypracoval studii, dle jejíchž výsledků cena ropy v relativně blízké době překoná hranici 200 a možná rovnou i 300 dolarů. Tento hororový scénář tak hravě předčí snad všechny dosavadní pesimistické předpovědi.

Vyplývá to z rozhovoru šéfa institutu Oliviera Apperta pro francouzskou televizi Sender France, který citoval zpravodajský server Focus.de. "Nikdo nemůže vsadit na to, že ceny ropy v dohledné době spadnou," nechal se slyšet.

Musíme se připravit

Appert naopak prohlásil, že ceny ropy budou i nadále pokračovat ve stoupavém trendu. Ropné trhy podle něj devastuje nabídka, jež není schopna uspokojit poptávku.

Foto: Aktuálně.cz

Ceny se tak podle propočtů institutu celkem pravděpodobně vyšplhají až na 200 dolarů za barel, přičemž mimo hru není ani hladina okolo 300 dolarů.

"Je žádoucí se na takovou možnost připravit," varoval Appert. "Ale především se musíme zasadit o to, aby se tento scénář nenaplnil," vyzval vzápětí.

Šejky zatím situace tíží "jen tak napůl"

Minulou neděli v saúdskoarabském městě Džiddáh proběhla konference, na které se účastníci zabývali současným vývojem cen ropy na světových trzích.

Ti se nakonec sice vyslovili pro zvýšení těžby, na konkrétních krocích se už nicméně nedohodli. Ropa tak od pondělního rána na většině trhů nadále stoupala a pohybovala se na hranici 140 dolarů.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy