Saúdové rekordně zvýší těžbu ropy, cena klesla

Red Eko, Reuters
16. 6. 2008 9:04
Saúdská Arábie zvýší denní těžbu o 200 tisíc barelů
Ceny benzínu v Thajsku. Podobné jsou i v sousedním Laosu. V Kambodže ale zaplatíme za galon benzínu o dolar víc.
Ceny benzínu v Thajsku. Podobné jsou i v sousedním Laosu. V Kambodže ale zaplatíme za galon benzínu o dolar víc. | Foto: Reuters

Singapur - Cena ropy při pondělním obchodování klesla o více než půl procenta na 134 dolarů za barel. Trh tak zareagoval na rozhodnutí Saúdské Arábie zvýšit svou těžbu na nejvyšší hodnotu za několik desetiletí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v neděli oznámil, že největší světový exportér ropy zvýší svou denní těžbu od července na 9,7 milionů barelů, tedy o 200 tisíc barelů.

Už v květnu přitom Saúdové zvýšili těžbu o 300 tisíc barelů. Trh tehdy na tento krok nijak výrazně nezareagoval.

Podle Pan Ki-muna Saúdové chápou, že současná cena, která se během června dostala až na 139 dolarů za barel, není normální. Saudský král Abdulláh si prý uvědomuje, že cena ropy je v současnosti abnormálně vysoká a je odhodlaný udělat vše proto, aby tyto hodnoty dostal na přijatelnou úroveň.

Omezí zvýšená těžba asijskou poptávku?

Saúdská Arábie se obává, že pokud by ceny ropy vydržely takto vysoko, mohlo by to snížit poptávku po ropě, a tím v dlouhodobém výhledu negativně ovlivnit ekonomiku země.

„Jestli opravdu zvýší těžbu, trhu to pomůže. Otázkou je, zda efekt navýšení neeliminuje zvýšená poptávka po ropě v Asii," řekl agentuře Reuters analytik David Moore.

Nové zvýšení přišlo týden před mimořádnou schůzkou zástupců ropných zemí a odběratelských států, kde se má hovořit o postupu proti současné rekordní výši cen.

Cena ropy je v současnosti na dvojnásobku své úrovně před rokem. Od roku 2002 stoupla dokonce šestinásobně. Saúdská Arábie je jedinou členskou zemí OPEC, který může rychle zvýšit svou těžbu.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy