Boeing skřípe zuby: Ztratil pověst, zakázku má sok

aju
2. 3. 2008 13:20
Tankovací letouny americké armádě dodá Airbus
Vlajkovou lodí je obří A380. Tankovací letouny budou předělané A330
Vlajkovou lodí je obří A380. Tankovací letouny budou předělané A330 | Foto: Singapore Airlines

Washington - Nevídané. Americká armáda utratí za nové tankovací letouny 40 miliard dolarů a ani díl z nich neuvidí americký koncern Boeing. Naopak smetanu slízne jeho arcirival Airbus, respektive jeho mateřská společnost EADS.

Ta totiž je v konsorciu, která tendr Pentagonu překvapivě vyhrála

Na úpravě a prodeji až 179 letounů typu Airbus A330 pro potřeby Pentagonu se má podílet americká firma Northrop Grumman. První letouny by podle uzavřeného kontraktu měla americká armáda obdržet v roce 2013. Postupně jimi nahradí zastaralou letku strojů typu KC-135.

Kontrakt byl původně přislíben Boeingu, ale byl zrušen v roce 2004 po odhalení střetu zájmu ve vedení firmy.

Šok nad rozhodnutím armády vyjádřili nejen někteří republikánští senátoři ale i média.

Skandál Boeingu se táhnul už od roku 2003, kdy vyšlo najevo, že koncern v rozporu s právem i etickými pravidly nabízel zaměstnání vysoké úřednici amerického vojenského letectva Darleen Druyunové.

Ta ovšem v té době měla na starosti udělení zakázky na tankovací letouny, kterou nakonec dostal Boeing, a manažerka v koncernu také nastoupila. Spolu s bývalým finančním šéfem Boeingu však skončila ve vězení.

K tomu navíc vyšlo najevo, že se Boeing v roce 1998 nelegálně dostal k tisícům tajných dokumentů svého největšího konkurenta, koncernu Lockheed Martin. Zakázka v hodnotě miliardy dolarů byla součástí raketového programu vojenského letectva.

Boeing byl od roku 2003 na dvacet měsíců vyřazen z výběrových řízení na zakázky Pentagonu a přišel dokonce o některé již přidělené kontrakty. Vojenské zakázky přitom tvoří polovinu tržeb koncernu.

Soudnímu procesu se společnost vyhnula zaplacením tučné pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy