Londýn znárodní banku Northern Rock, hasí krizi hypoték

alt, Reuters
18. 2. 2008 15:28
Vláda chce zabránit nákaze ostatních bank
Zákazníci Northern Rock v září místo čaje o páté hromadně vybírali vklady.
Zákazníci Northern Rock v září místo čaje o páté hromadně vybírali vklady. | Foto: Reuters

Londýn - Britská vláda znárodní banku Northern Rock zasaženou problémy hypotečního trhu. Oznámil to premiér Gordon Brown. Příslušný zákon navrhne už dnes.

Vláda se dosud snažila najít zájemce o banku v soukromém sektoru. Zájem měl miliardář Richard Branson, majitel firmy Virgin Group, jeho nabídka ale nakonec nepřesvědčila.

Ministr financí Alistair Darling prohlásil, že znárodnění bude dočasné. Northern Rock se podle něj po stabilizaci finančních trhů vrátí do soukromých rukou.

"Museli jsme zasáhnout. Pokud bychom banku nechali zkrachovat, problémy by se mohly rozšířit dále do britského bankovního sektoru," řekl ministr.

Podle něj je převzetí banky nejlepším způsobem, jak ochránit zájmy daňových poplatníků. Těm ale vláda nedávno připsala závazky Northern Rock za 90 miliard liber, které se začaly počítat do veřejného dluhu.

Opoziční konzervativci znárodnění odsoudili. Kolik vláda zaplatí akcionářům, se teprve bude rozhodovat, ti už ale chystají obranu.

Akcie totiž budou oceněny tak, jako by banka neměla žádné vládní záruky. Tedy nízko.

"Pro právní kroky jsou dobré důvody," řekl serveru BBC News Roger Lawson, předseda sdružení akcionářů banky. Podle něj se znárodnění chystá napadnout i fond SRM, který paří k největším akcionářům Northern Rock.

Krizoví manažeři nastupují

Northern Rock je v Británii pátým největším poskytovatelem hypoték. Když loni vyschly zdroje na mezibankovním trhu, musela si vypůjčit 25 miliard eur od centrální banky.

Foto: Reuters

Zákazníci v obavách o svoje peníze hromadně vybírali vklady.

Řízení banky teď převezme Ron Sandler, který v minulosti zachránil pojišťovnu Lloyd's. Finanční ředitelkou bude Ann Godbehere, bývalá manažerka zajišťovny Swiss Re a podle časopisu Fortune jedna z 50 nejmocnějších žen světového byznysu.

Problémy banky poškodily popularitu premiéra Browna. Ten teď sází na to, že se trhy zotaví. Najít kupce pro portfolio hypoték Northern Rock ale nemusí být snadné, komentovala krok agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy