Čína narazila ve WTO kvůli dováženým autodílům

lem
14. 2. 2008 11:21
EU, USA a Kanada se postavily proti dvojímu zdanění
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Škoda Auto

Peking - Světová obchodní organizace poprvé zvedla varovný prst vůči Číně. Dala za pravdu Evropské unii, Kanadě a Spojeným státům, které Čínu obvinily z omezování obchodu na trhu s automobilovými díly a ukládání nelegálních cel.

"Můžeme potvrdit, že komise souhlasí se Spojenými státy v tom, že Čína jedná v rozporu se sliby danými WTO," citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického úředníka, který se ženevských jednání účastnil.

S dvojím zdaněním bude konec

Zatímco dovozci platí za normálních okolností clo ve výši deset až čtrnáct procent, clo, v případě, že dovážené automobilové díly tvoří z více než 60 procent součást vozu, pokládají čínské celní zákony dovezené díly za celé auto a clo je pak vyšší.

Světová obchodní organizace nyní musí sepsat konečnou zprávy o celé kauze a do konce roku ji předložit Číně, která se  může odvolat.

Pokud prohraje, doba dvojího danění zahraničních automobilových dílů končí.

Stížnosti na Čínu se množí

Čína je členem WTO od roku 2001, ale evropské země a USA si na neplnění jejich povinností stěžují s železnou pravidelností.

Spojené státy se proti Číně postavily v případě ilegáních kopií hudebních nahrávek, Evropské unii se zase nelíbí omezení vstupu finančních skupin na čínský trh.

 

Právě se děje

Další zprávy