Auta budoucnosti mají jezdit na stlačený vzduch

lem
13. 2. 2008 19:50
Po patnácti letech dojde na sériovou výrobu
Guy Negre se svým vynálezem, autem na stlačený vzduch.
Guy Negre se svým vynálezem, autem na stlačený vzduch. | Foto: Reuters

Londýn - Do roka budou brázdit evropské silnice auta poháněná stlačeným vzduchem, slibuje francouzský automobilový nadšenec Guy Negre. Po patnácti letech se mu splní jeho dávný sen.

První automobil poháněný stlačeným vzduchem zkonstruovali inženýři z francouzské firmy Moteur Developpement International (MDI) před více než deseti lety.

V roce 2001 světu ukázali vůz E-Volution, jehož "výfukové plyny" byly čistější než městský vzduch. Nyní hodlají po dohodě s indickou automobilkou TATA vyrábět levné ekologické vozy sériově. Po Evropě by se měly prohánět již příští rok.

Levné vozy nejen pro ekology

Pětidvéřový automobil OneCAT má vážit pouhých 350 kilogramů a jeho cena nepřekročí pět tisíc dolarů (asi 100 tisíc korun). S jednou nádrží urazí pouze 200 kilometrů, což z něj dělá ideální městský automobil, který dosáhne maximální rychlosti 96 km/h.

"Prvními kupci budou lidé, kteří se zajímají o stav životního prostředí," tvrdí Guy Negre. "Ekonomický stránka věci ale sehraje také svoji roli."

Podle propočtů MDI by sto kilometrů nemělo stát více než jedno euro a nádrže stlačeným vzduchem se naplní za pouhé tři minuty. Spotřeba malého vozidla na benzín je přitom v průměru osm litrů na sto kilometrů, při dnešní ceně benzínu asi 240 korun.

Automobilka TATA jede

Automobilka Tata plánuje ještě výrobu miniCATu s hybridním motorem na benzín a elektřinu, který bude mít vyšší výkon.

Prohlédněte si v GALERII nejlevnější automobil na světě TATA Nano.

Na indický trh již uvedla nejlevnější auto světa TATA Nano v ceně 45 tisíc a patří mezi vážně uchazeče o koupi britských automobilek Jaguar a RoyceRolls.

Více o TATA Nano na Aktuálně.cz NAJDETE ZDE a Automixu.cz ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy