Chávez odstřihl ExxonMobil od dodávek ropy

gaz
13. 2. 2008 13:55
Prezident tak reagoval na kroky americké strany

Caracas - Ropná pře v Jižní Americe pokračuje. Venezuelská státní ropná společnost PDVSA přerušila dodávky americkému ropnému králi, společnosti ExxonMobil.

Caracas tak reagoval na soudní příkaz ke zmrazení 12 miliard zahraničního majetku PDVSA, vyžádaný právě americkou korporací.

"PDVSA, společnost, která vždy s etickým smyslem ctila své komerční a operační závazky, považuje jednání ExxonMobilu za urážlivé. Vztahy mezi oběma společnostmi byly poškozeny," citoval z prohlášení PDVSA venezuelský deník El Universal.

Podle venezuelské společnosti je částka, kterou přikázaly zmrazit americké, britské a holandské soudy, nepřiměřená výši investic ExxonMobilu, které byly minulý rok ve Venezuele znárodněny. O výši kompenzace za tyto investice nyní vede americký gigant s Caracasem mezinárodní arbitráž.

Chávez hrozí

Svým netradičním krokem se ExxonMobil hodlá pojistit pro případ, že by se Caracas po prohrané arbitráži zdráhal zaplatit. V úterý do venezuelského parlamentu doputoval návrh na vystoupení Venezuely z Mezinárodního centra pro urovnávání investičních sporů (ICSID), které o sporu rozhoduje.

Podle analytiků nebude ExxonMobil současným rozhodnutím PDVSA ohrožen, pouze 2 procenta jeho ropy totiž pocházejí ze zásob venezuelské společnosti.

Jedná se však o první případ, kdy venezuelský prezident Hugo Chávez alespoň částěčně splnil své výhrůžky. Ačkoliv patří hrozby odstřihnutí USA od venezuelské ropy k tradičním rekvizitám jeho projevů, zatím svá slova nikdy neproměnil v činy. Naposledy venezuelský prezident Spojeným státům pohrozil před dvěma dny.

 

 

Právě se děje

Další zprávy