Ukrajina předběhla Rusko. Vstupuje do WTO

Reuters, lem
5. 2. 2008 16:15
Dohoda byla podepsána po deseti letech jednání
Prezident Juščenko i premiérka Tymošenková tak nešetří úsměvy. Splnil se jim jejich dávný sen z dob oranžové revoluce.
Prezident Juščenko i premiérka Tymošenková tak nešetří úsměvy. Splnil se jim jejich dávný sen z dob oranžové revoluce. | Foto: Reuters

Ženeva - Do dnešního rozhodnutí Všeobecné rady Světové obchodní organizace (WTO) byla Ukrajina spolu s Ruskem a Íránem poslední z velkých zemí, kterým bylo členství "upíráno". Po čtrnácti letech vyjednávání se Ukrajinci dočkali.

V Ženevě podepsal protokol o přistoupení Ukrajiny do WTO generální ředitel Pascal Lamy a hlava ukrajinského státu Viktor Juščenko.

Prezident i premiérka Julija Tymošenková tak nešetří úsměvy. Splnil se jim jejich dávný sen z dob oranžové revoluce. Do 4. června 2008 musí dokument ratifikovat.

Členství přinese politickou stabilitu

"Ukrajina se zapojí do světové ekonomiky jako nikdy předtím a přijme závazky, které přinesou investorům a dovozcům jistoty," potvrdil agentuře Reuters bývalý člen WTO a současný konzultant firmy White and Case David Hartridge.

"Členství přinese také stabilitu na politickém poli," dodává.

O přijetí do Světové obchodní organizace (WTO) rozhodl v lednu Přijímací výbor poté, co byly splněny podmínky Evropské unie týkající se exportních cel. Evropská unie se jako největší ukrajinský obchodní partner vstupu Ukrajiny do WTO oprávněně obávala.

Ukrajinská ekonomika však světu dokázala, že do společnosti ekonomicky vyspělých zemí světa patří. Ekonomika stabilně roste již osmý rok. V roce 2007 dosáhl růst 7,4 procenta, vyplývá ze statistik OECD.

Ocel vede, zemědělství pokulhává

Jako pátý největší světový ocelář získá Ukrajina přístup na další trhy a zvýší tak svůj zisk.

Problémy mohou nastat pouze v oblasti zemědělství.

"Produkce cukru, mléčných výrobků a zeleniny nemusí vždy odpovídat kvalitativním standardům," připouští ministr zemědělství Jurij Melkýn a počítá s nejhorším. Předpokládá se, že zkrachuje několik cukrovarů, které nebudou schopny obstát ve větší konkurenci.

Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá na Rudém náměstí v Moskvě. V pozadí se tyčí barevné kupole chrámu Vasila Blaženého. Nezaměnitelný kostel, který se stal jedním z nejtypičtějších symbolů Ruska, nechal postavit v šestnáctém století car Ivan Hrozný na památku slavného vítězství Rusů nad Tatary.
Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá na Rudém náměstí v Moskvě. V pozadí se tyčí barevné kupole chrámu Vasila Blaženého. Nezaměnitelný kostel, který se stal jedním z nejtypičtějších symbolů Ruska, nechal postavit v šestnáctém století car Ivan Hrozný na památku slavného vítězství Rusů nad Tatary. | Foto: Reuters
Více čtěte:
Rusko vstupuje do WTO? Po 13 letech

Dalším na řadě tak zůstává Rusko, které o vstupu jedná už deset let. Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson v lednu prohlásil, že doufá ve vstup Rusko do WTO ještě letos. A totéž prohlásil také ukrajinský prezident Juščenko okamžitě po podpisu dohody.

 

Právě se děje

Další zprávy