Chávez hrozí znárodněním potravinových řetězců

gaz
5. 2. 2008 13:08
Vozíte jídlo Kolumbijcům, říká prezident
Hugo Chávez znovu rudne
Hugo Chávez znovu rudne | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil, že znárodní velké potravinové řetězce v zemi.

Přestože je Venezuela pátým největším vývozcem ropy, jejíž cena na světových trzích láme rekordy, stát se potýká s nedostatkem některých základních potravin.

"Půjde o velké, nikoli malé obchody. Doufám, že mi dají záminku k tomu, abych se do toho vložil, vyvlastnil je a dal tyto potravinové a lékárenské řetězce do služeb lidu," citovala Chávezovu výzvu potravinářům španělská agentura EFE.

Vláda svaluje nedostatek potravin v zemi na kapitalistické "oligarchy", kteří potraviny skupují, aby je prodávali za vyšší ceny v Kolumbii.

Fixní ceny, nebo spekulanti?

Obchodníci však namítají, že dlouhé fronty na drůbeží maso, cukr či chleba způsobuje špatná ekonomická politika vlády, která přes vysokou inflaci nutí výrobce prodávat za fixní ceny, takže z toho nemají žádný zisk.

V zemi se kromě potravin nedostává také léků a náhradních dílů pro automobily.

Svou zodpovědnost za situaci nepřímo připustil i sám Chávez, když v poslední době cenové limity na některé z celkem 110 druhů zboží uvolnil.

Jako zřejmé varování nechal nicméně prezident největšímu distributorovi potravin v zemi, firmě Alojamiento Polar, 22. ledna zabavit 500 tun jídla, které společnost podle něj chtěla "propašovat" do Kolumbie, kde jsou ceny příznivější.

Firma se proti nařčení o spekulacích s potravinami ohradila.

Nejde tu jen o ztrátu majetku. Minulý rok vydal venezuelský prezident dekret, podle kterého je možné spekulanty poslat i do vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy