Bush má rozpočet na rok 2009. Deficit je 400 miliard

gaz, Reuters
4. 2. 2008 15:40
Peníze jdou na války, na sociální programy není

Washington - Americký prezident George Bush představil svůj výhledový plán rozpočtu na rok 2009. Počítá pro něj - stejně jako pro rok 2008 - s deficitem 400 miliard dolarů. To je téměř dvojnásobek deficitu fiskálního roku 2007: ten činil 163 miliard dolarů.

Podle agentury Reuters se tak Bush přiblíží svému vlastnímu rekordu, kterého dosáhl v roce 2004, když suma dosáhla 413 miliard dolarů. 

Bushovy dluhy, které příštímu prezidentovi odkáže, se stávají terčem kritiky i v jeho vlastní straně. Především však mezi demokraty, kteří jsou považováni za favority prezidentského klání.

"Tento prezident bude znám jako jeden z těch fiskálně nejméně zodpovědných v historii," řekl agentuře Reuters demokratický předseda rozpočtového výboru Senátu Kent Conrad.

Ten ostatně upozorňuje také na to, že se zadlužení země v průběhu Bushovy vlády zvýšilo z 5,6 bilionu na 9 bilionů dolarů. Pouhé úroky z dluhu tak činí 234 miliard ročně.

Šetříme na chudých

Za deficitem stojí nejen náročné válečné operace a krácení daní, ale také 150miliardový balíček ekonomických úlev, který má zmírnit předpokládanou ekonomickou recesi.

Demokraté Bushe kritizují i kvůli jeho snaze šetřit na chudých. V rozpočtu na rok 2009 tak není místo pro příspěvky nemajetným na topení během zimních měsíců a výrazně bude omezen i program Medicare zajišťující zdravotní pojištění Američanům nad 65 let.

Rozpočet Pentagonu má přitom roku 2009 činit 515,4 miliard dolarů, tedy o 7,5 procenta více než letos. Republikáni navíc přiznávají, že všechny náklady na válku v Afghánistánu a Iráku do rozpočtu zahrnuty nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy