Yahoo chce jednat s Googlem, Microsoft prý nabídl málo

Reuters, redakce EKO
4. 2. 2008 12:00
Podle analytiků se Yahoo zřejmě snaží zvýšit svou cenu
Foto: Yahoo!

San Francisko/New York - Management portálu Yahoo údajně zvažuje, že obnoví jednání o obchodní alianci s Googlem.

Má jít o alternativu k nabídce na převzetí firmy za 44,6 miliard dolarů, kterou minulý týden zveřejnil softwarový gigant Microsoft.

Yahoo je údajně nespokojeno s výší nabídky, řekl agentuře Reuters anonymní zdroj seznámený se strategií portálu. Yahoo také údajně kontaktovali další zájemci z řad mediálních, technologických a finančních společností.

Vedení firmy v pátek rozeslalo zaměstnancům e-mail, ve kterém popírají, že by už probíhala konkrétní jednání o převzetí firmy. "Chceme zdůraznit, že absolutně nic není rozhodnuto a přes to, co někteří lidé říkají, neprobíhá žádné převzetí," citovala zprávu agentura Reuters.

Kdo se může postavit Microsoftu

Kromě společnosti Google, která provozuje stejnojmenný vyhledávač, existuje jen málo firem, které by se mohly pustit do souboje s Microsoftem, připomíná agentura. Google by ale mohl mít v případě opravdového zájmu o koupi Yahoo problémy se získáním souhlasu od amerických antimonopolních úřadů, cituje Reuters názory některých finančních analytiků.

Deník Wall Street Journal ale v neděli přinesl zprávu, že výkonný ředitel Googlu Eric Schmidt nabídl svému protějšku v Yahoo Jerrymu Yangovi pomoc při jakémkoli způsobu, jak Microsoftu překazit plány. Mluvčí Yahoo i Googlu zprávu odmítli komentovat.

Snahy Yahoo o nalezení dalších potenciálních zájemců ale také mohou být jen způsobem, jak přinutit Microsoft, aby navýšil svou nabídku, která je podle vedení portálu při 31 dolarech za akcii příliš nízká.

Reuters cituje také analytika Jeffreye Lindsaye, který označil nabídku Microsoftu za velmi vychytralou, protože podle něj tlačí na management Yahoo, aby dokázal, že je hodnota firmy mnohem vyšší. Sám ji odhaduje na 39 až 45 dolarů za akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy