Rusko bude USA dodávat více jaderného paliva

Reuters, lem
1. 2. 2008 15:44
Mezi oběma zeměmi probíhají intenzivní jednání
Vladimir Putin s Georgem Bushem na summitu G8 letos v červnu 2007.  Dohodli právě zde těsnější ekonomickou spolupráci?
Vladimir Putin s Georgem Bushem na summitu G8 letos v červnu 2007. Dohodli právě zde těsnější ekonomickou spolupráci? | Foto: Reuters

Washington/Moskva - Spojené státy a Rusko se snaží překonat politické neshody. Již dnes mají podepsat dohodu, která zvýší prodej ruského uranu vlastníkům amerických jaderných elektráren.

Na jaře pak přes neshody v otázkách nezávislosti Kosova, amerického protiraketového štítu nebo ruského členství ve Světové obchodní organizaci zasednou k jednacímu stolu znovu.

Cílem představitelů obou stran jsou pravidelná a intenzivní jednání o ekonomických otázkách.

Rusko přistoupilo na jednání s USA

Dávno zapomenuta jsou slova ruského prezidenta Vladimira Putina z června tohoto roku, kdy při setkání v Petrohradě prohlásil, že instituce vytvořené Západem jsou "zastaralé, nedemokratické a strnulé".

Ruská ekonomika roste již deset let bez přerušení a v roce 2006 poprvé Moskva vyvezla tolik zboží, kolik bylo do Ruska přivezeno (cca za 150 miliard dolarů), tvrdí ruské ministerstvo obchodu. 

Ani právě dojednaný obchod s uranem však nepomůže Spojeným státům předčit ekonomické styky Ruska s Evropskou unií a s Čínou, dvěma největšími ruskými obchodními partnery. 

USA se ruského uranu nebojí

Doba, kdy se Spojené státy obávaly, že jejich trh zaplaví ruský uran, končí, tvrdí americké ministerstvo obchodu.

"Tohle je dohoda, která Spojené státy zásobí jaderným palivem a Rusku umožní vývoz bez toho, že by byl trh s uranem v USA poškozen," stojí v prohlášení.

Dohoda zásobí Spojené státy jaderným palivem a Rusku umožní další vývoz.
Dohoda zásobí Spojené státy jaderným palivem a Rusku umožní další vývoz. | Foto: Ludvík Hradilek

Ministr obchodu Carlos Gutierrez a ruský šéf  Státní jaderné energetické společnosti Rosatom Sergej Kirijenko mají dohodu podepsat ještě dnes večer na washingtonském Dullesově mezinárodním letišti.

Program Mega za mega pokračuje

Stávající program "Megatuny za megawatty", v jehož rámci probíhá výměna uranu z rozebraných ruských zbraní pro americké jaderné elektrárny, tak bude zintenzivněn.

V nadcházejících dvou letech poroste o 50 procent, aby v roce 2020 dosáhl 514 tisíc tun ročně.

Pro srovnání, v roce 2006 Spojené státy koupily celkově pouze 132 tisíc tun. Z toho šestnáct procent pochází přímo ze Spojených států a zbytek byl do země dovezen ze zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy