Zrádný makléř riskoval miliardy z méněcennosti

Adam Junek
1. 2. 2008 15:10
Kerviel tvrdí, že dokud vydělával, šéfové mlčeli
Foto: Reuters

Paříž - Proradný defraudant. Tak označuje svého bávalého zaměstnance Jeroma Kerviela francouzský bankovní gigant Société Générale, majitel tuzemské Komerční banky. Přišel kvůli němu totiž bezmála o pět miliard eur.

Spíš se ale zdá, že Kerviel byl jen velký hráč, který se chtěl vyrovnat kolegům a navíc rozhodně ne neschopný. Na rozdíl od všech velkých bankovních domů rozeznal zavčas krizi na americkém trhu hypoték.

"Je duševně slabší," zaznělo z úst jeho nadřízených, kteří na něj poslali policii. Jak ale vyplývá z Kervielovy výpovědi, kterou přinesla francouzská média, například deník Le Monde, byl to člověk, který na konci loňského roku měl ze svých obchodů zisky ve výši 1,6 miliardy eur.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Kauza Société Générale: banka řeší krizi ve výboru

Krize nejen v Americe

"Vše co jsem chtěl, bylo vydělat peníze pro mou banku," tvrdí ve výpovědi. V létě se mu podařilo právě na americké krizi vydělat půl miliardy eur. Příležitost totiž vycítil již na počátku roku.

V únoru se začaly objevovat zprávy, že tak zvané sub-prime hypotéky, poskytované nízkopříjmovým klientům nebo těm, kteří v minulosti měli problémy se splácením, budou mít problémy. Vliv na celou ekonomiku tato krize mít ale neměla.

Kerviel tomu nevěřil a vsadil správně. Na konci roku se pak jeho zisk vyšplhal až na 1,6 miliardy eur.

"Už když jsem vydělal první půlmiliardu, nevěděl jsem, jak to oznámit," přiznává Kerviel a dodává, že pro sebe si rozhodně nic nenechal.

V celém výslechu přiznává, že falšoval záznamy tak, aby se na něj nepřišlo. Podařilo se mu dokonce šéfy ošálit, i když se začala o jeho obchody zajímat burza Eurex.

Risk byl zisk

Bál se, že se na něj přijde? Spíš ne.

"Myslel jsem, že jen jednoduchý fakt, že jsem vydělal 1,6 miliardy pro banku, je uspokojí."

Foto: Reuters

Kde vzal vůli tolik riskovat? Na svou pozici se musel postupně vypracovat.

Do Société Générale nastoupil v roce 2000 těsně poté, co dostudoval univerzitu v Lyonu. Jeho roční plat se pohyboval okolo 51 tisíc dolarů. O dva roky později byl již asistentem makléře a v roce 2005 se stal samostatným makléřem s ročním platem 90 tisíc dolarů.

Přesto věděl, že nikdy nebude vydělávat tolik, co ostatní. "Už při mém prvním pohovoru v roce 2005 jsem věděl, že se na mě dívají skrz prsty kvůli mému vzdělání a také kvůli profesnímu a osobnímu vývoji," popsal Kerviel vyšetřovatelům.

Ale krátce po nástupu přišel první velký úspěch. Díky akciím Allianz vydělal, při bombových útocích na Londýn sázel totiž na pokles tohoto titulu půl miliardy eur. A to byl spouštěcí mechanismus - chtěl víc.

Dokud vyděláváš, necháme tě

"Je to jako sněhová koule," řekl policistům. Ale šéfové prý o všem věděli, či spíše tušili. "Dokud jsem vydělával peníze, přivírali oči."

Foto: www.kb.cz
Souvislosti:
Miliardovou ztrátu za bankovní podvod Češi nezaplatí

Jenže pak přišla rána na počátku tohoto roku. Za jediný den prohrál miliardu eur. Po víkendu v půli ledna to chtěl zahladit. Když v pondělí přišel do práce, v bance již nepracoval. A banka hlásila o pár dní později, že kvůli němu přišla o pět miliard eur.

A jak na něj přišli?

Podezřelým se stal kvůli své dovolené. "Vybral jsem si jen čtyři dny za uplynulý rok. Makléř, který nemá dovolenou, je makléř, který nechce, aby mu někdo nahlížel do jeho záznamů," uzavřel Kerviel.

 

Právě se děje

Další zprávy