Centrální banka USA opět zasáhla proti krizi na trzích

aju
30. 1. 2008 20:15
Sazby klesly o půl procentního bodu
Šéf Fedu Ben Bernanke
Šéf Fedu Ben Bernanke | Foto: Reuters

New York/Praha - Již druhou dávku účinného medikamentu naordinovala dnes americká centrální banka (Fed) americkým a tím i celosvětovým skomírajícím trhům.

Po překvapivém a prudkém snížení základních úrokových sazeb dnes učinila opět stejný krok, ke snížení ceny peněz. Její cíl je jasný: zklidnit rozkolísané ekonomiky zasažené krizí na americkém hypotečním trhu, která bere bankám a dalším investorům miliardy dolarů či eur ze zisku.

Čtěte také:
Na krizi hypoték si posvítí i americká FBI

Nová sazba: 3 procenta

Klíčovou sazbu na federální fondy tak bankéři poslali z 3,5 procenta o půl procentního bodu dolů.

Obecně analytici přesně tento pokles sazeb předpokládali.

Bankéři se pod vedením guvernéra Bena Bernankeho už minulý týden rozhodli prudce snížit základní úrokovou sazbu, která ovlivňuje cenu peněz na trzích. Klesla tak o 0,75 procentního bodu na 3,5 procenta u klíčové sazby na federální fondy. Na čtyři procenta pak klesla diskontní sazba, za niž půjčuje Fed přímo bankám.

Šlo o lehce šokující záchranný krok pro slábnoucí americkou ekonomiku, která se již několik měsíců zmítá v křeči kvůli krizi na hypotečním trhu a strhává s sebou všechny světové trhy.

Burziáni poslechli

"Je to krok, který by měl podpořit americkou ekonomiku v situaci, kdy se objevila hlubší rizika pro hospodářskou dynamiku," vysvětlila pro deník Aktuálně.cz Eva Zamrazilová z útvaru hlavního ekonoma Komerční banky.

"Ruce Fedu přitom uvolnil relativně příznivý inflační výhled, takže pokles sazeb byl všeobecně očekáván, nicméně překvapivé bylo načasování poklesu úrokových sazeb. Trh očekával, že ke snížení základních sazeb dojde o týden později na pravidelném jednání."
 
Burziáni zareagovali podle přání amerických centrálních bankéřů. Celosvětový index burz sestavovaný Merrill Lynch okamžitě místo hlubokého propadu z dopoledne před oznámením hned vykazoval mínus jen o 0,4 procenta.

Evropské akcie dokonce vyšplhaly vzhůru o 1,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy