Americký Kongres schválil Bushův reformní balíček

gaz, Reuters
29. 1. 2008 21:28
Teď je na cestě do senátu
Čestná vojenská stráž vynáší rakev s americkým exprezidentem Geraldem Fordem z budovy Kongresu v průběhu Fordova státního pohřbu
Čestná vojenská stráž vynáší rakev s americkým exprezidentem Geraldem Fordem z budovy Kongresu v průběhu Fordova státního pohřbu | Foto: Reuters

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu velkou většinou schválila balíček, který má do ekonomiky Spojených států napumpovat tento rok 146 miliard dolarů. Dalších 15 miliard v roce 2009. 

Informuje o tom agentura Reuters.

Zákon, který razantně podporuje americký prezident George Bush, má každému z daňových poplatníků, jejichž příjem nepřevyšuje 75 tisíc dolarů, přinést 600 dolarů úlev na daních.

Kromě toho balíček obsahuje také investiční pobídky pro společnosti.

Důvodem ekonomických pobídek je krize amerického trhu s levnými hypotékami, která nyní nejen tlačí dolů ceny domů, ale také zdražuje půjčky a mává s akciovými trhy. Ekonomové se nyní bojí hospodářské krize.

Co na to senát?

FED na nepříznivé zprávy nedávno reagoval snížením úroků z půjček o 0,75 procenta, což je největší pohyb úrokových sazeb za posledních 20 let.

Zákon je teď na cestě do senátu, kde ale v úterý demokratický předseda finančního výboru Max Baucus představil svůj vlastní návrh, který by se týkal všech občanů a slevil by jim 500 dolarů.

Baucusův návrh zákona také nabízí prodloužení podpor v nezaměstnanosti a rozšíření programu potravinových známek.

Očekává se, že horní komora bude o obou návrzích debatovat již ve čtvrtek.

FBI mezitím oznámila, že v souvislosti s podovody na trhu s levnými hypotékami začala vyšetřovat 14 firem. Jejich jména zatím úřad nesdělil

 

Právě se děje

Další zprávy