USA hlásí rekordní propad na trhu s nemovitostmi

gaz
28. 1. 2008 18:30
Přes minimální růst cen nešly loni domy na odbyt
Krach levných hypoték způsobuje pád trhu.
Krach levných hypoték způsobuje pád trhu. | Foto: Reuters

Washington - Americké ministerstvo obchodu dnes zveřejnilo znepokojující čísla ohledně počtu a cen prodaných domů za poslední rok. Na statistikách se výrazně odrazila krize amerického trhu s levnými hypotékami.

Podle agentury AP je počet prodaných nových domů v USA na rekordně nízké úrovni a ceny vzrostly nejméně za posledních 16 let.

Celkem se v USA loni prodalo 774 tisíc nových domů, což je o 26,4 procenta méně než roku 2006. Byl tak překonán rekordní 23tiprocentní pokles z roku 1980, který předznamenával ekonomickou recesi let 1981 a 1982.

Severovýchod bez krize

Ačkoliv sice celkově ceny domů během roku 2007 vzrostly o 0,2 procenta (nejmenší růst od roku 1991), když se podíváme na rozdíl mezi loňským a předloňským prosincem, je propad trhu mnohem výraznější.

V prosinci roku 2007 se domy prodávaly o 10,4 procent levněji než ve stejném měsíci předminulého roku. To je největší pokles od roku 1970.

Počet prodaných domů se ale nesnižuje na celém území Spojených států. Na severovýchodě (státy jako New York nebo Massachusetts) byl i loni o nemovitosti vyšší zájem a prodalo se jich zde o 1,6 procenta více než předloni.

V ostatních částech USA je propad tím výraznější. Na Jihu šel trh dolů o 26,3 procenta, na Středozápadě o 26,7 procenta a na Západě o 32 procent.

Jeden rekord za druhým

Podle analytiků budou ceny domů i nadále klesat. Po krachu trhu s hypotékami je na trhu nemovitostí nadbytek a další zabavené domy z nesplácených úvěrů budou cenu tlačit dolů i nadále.

Vedle počtu prodaných novostaveb pokleslo loni o 13 procent i množství prodaných starých domů. Počet postavených domů klesl o 24,8 procenta. Jde v obou případech o největší propad od počátku osmdesátých let.

Hypotéková krize s sebou nese i hrozbu ekonomické recese a nedostatek úvěrů. Aby ekonomiku podpořil, snížil FED nečekaně úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. I zde jde o největší pokles - v tomto případě ceny peněz a za posledních 20 let.

 

Právě se děje

Další zprávy