Krize zažehnána? Asijské akcie naznačují obrat

hjp
23. 1. 2008 11:00
Pomohlo neočekáváné snížení sazeb v USA
Investoři bedlivě sledují ceny malajské zeleniny a dalších komodit poté, co velkou část úrody zničily záplavy.
Investoři bedlivě sledují ceny malajské zeleniny a dalších komodit poté, co velkou část úrody zničily záplavy. | Foto: Reuters

Tokio - Asijské akciové trhy se probudily z černého úterý a nový den zahájily růstem.

Japonský akciový index Nikkei 225 přidal dvě procenta. Hongkongský Hang Seng Index vzrostl o 10 procent a australská burza si připsala přes čtyři procenta. Vyplývá to z dat agentury Bloomberg.

Pád akcií ve světě zabrzdilo až úterní neočekávané snížení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) na 3,5 procenta z 4,25 procenta ve snaze zabránit pádu ekonomiky USA do recese.

Japonský ministr financí Fukushiro Nukaga tento krok uvítal. "Očekávám, že tento krok stabilizuje globální ekonomiku," prohlásil. Japonská centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni 0,5 procenta.

Hongkongské úřady kvůli navázanosti měny americký dolar snížily úrokové sazby z 5,75 procenta na pět procent, uvedl Marcel Petrík z Patria Direct.

Pražská burza otevřela s růstem

Zatímco v úterý hlavní index PX pražské burzy otvíral ve značné ztrátě, dnes už si vedl lépe a obchodování začal s nárůstem o 3,4 procenta. Momentálně index PX posiluje o 2,4 procenta.

Polská burza nyní přidává přes 1,5 procenta a v Maďarsku je nárůst zhruba jednoprocentní.

Německý index DAX se potýká jen se slabší ztrátou 0,1 procenta. Britský FTSE momentálně ztrácí 0,7 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

Přečtěte si denní analýzu:

Akce Fedu hasí paniku na burzách

 

 

Právě se děje

Další zprávy