Americká centrální banka vyrazila proti krizi na trzích

aju
22. 1. 2008 15:00
Snížila sazby o 75 bazických bodů na 3,5 procenta

New York - Děsivé propady na burzách po celém světě, které vyvolávají vzpomínky na paniku po 11. září roku 2001, přiměly centrální banku Spojených států amerických (Fed) zasáhnout.

Bankéři se pod vedením guvernéra Bena Bernankeho rozhodli prudce snížit základní úrokovou sazbu, která ovlivňuje cenu peněz na trzích. Klesla tak o 0,75 procentního bodu na 3,5 procenta u klíčové sazby na federální fondy. Na čtyři procenta pak klesla diskontní sazba, za niž půjčuje Fed přímo bankám, uvedla agentura Reuters.

Jde o záchranný krok pro slábnoucí americkou ekonomiku, která se již několik měsíců zmítá v křeči kvůli krizi na hypotečním trhu a strhává s sebou všechny světové trhy.

"Je to krok, který by měl podpořit americkou ekonomiku v situaci, kdy se objevila hlubší rizika pro hospodářskou dynamiku," vysvětlila pro deník Aktuálně.cz Eva Zamrazilová z útvaru hlavního ekonoma Komerční banky. "Akci Fedu přitom uvolnil ruce relativně příznivý inflační výhled, takže pokles sazeb byl všeobecně očekáván, nicméně překvapivé bylo načasování poklesu úrokových sazeb. Trh očekával, že ke snížení základních sazeb dojde o týden později na pravidelném jednání."

Burziáni zareagovali podle přání amerických centrálních bankéřů. Celosvětový index burz sestavovaný Merrill Lynch je už v mínusu jen o 0,4 procenta, přitom dnes už ztrácel procenta tři.

Evropské akcie vyšplhaly potom vzhůru o 1,5 procenta. Západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 po tomto kroku přešel do růstu. Nyní se čeká na reakci amerických trhů, které se pondělnímu propadu vzhledem ke svátku v USA vyhnuly.

"Je to rozhodně překvapující krok. Fed cítil rizika a také potřebu okamžitě zasáhnout," řekl Matthew Sharratt z Bank of America."Nemůžeme předvídat, zda nebude potřeba dalších zásahů. Jestli bude dnešní rozhodnutí k uklidnění trhů stačit, se teprve uvidí," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy