Brazilci narazili na další ropu. Rodí se velmoc?

man
22. 1. 2008 17:30
Brazílie se může stát protiváhou Chávezově Venezuele
Foto: Reuters

Rio de Janeiro - Brazílie má štěstí. V době vysokých cen ropy jí nachází ve svých teritoriálních vodách stále více.

Po listopadovém oznámení o nálezu ropného pole Tupi s potenciálem pěti až osmi miliard barelů nyní Brazilci představili světu další pole. Nazvali jej Jupiter a jeho zásoby odhadují na nejméně dalších pět miliard.

Jupiter se nachází v Atlantském oceánu pět kilometrů pod hladinou. Zhruba 300 kilometrů východně od Ria de Janeira.

Největší objev po mnoha letech

Brazilská ropná společnost Petrobras jásá. Jde o největší nálezy ve světě za posledních dvacet let, nepočítáme-li spekulace o ropném bohatství v Antarktidě.

Brazilský ministr energetiky Edison Lobao (vlevo)a prezident Luiz Inacio Lula da Silva mají důvod k úsměvům.
Brazilský ministr energetiky Edison Lobao (vlevo)a prezident Luiz Inacio Lula da Silva mají důvod k úsměvům. | Foto: Reuters

Jelikož je Petrobras v oboru uznávaným specialistou na složité získávání suroviny hluboko pod vodou,  neměla by poloha a umístění nalezišť být problémem. Těžba z Tupi ale začne nejdříve za pět let, z Jupitera ještě později.  

"Budeme pokračovat v dalším prozkoumávání, abychom mohli s přesností určit, jak velké zásoby jsme objevili," uvedl Petrobras ve svém prohlášení.

Politické důsledky

Experti se shodují v názoru, že vzroste globální, ale především regionální jihoamerický vliv Brazílie. Mohla by se stát určitou protiváhou Venezuely, jejíž vůdce Hugo Chávez bohatých ropných zásob využívá ve své ambiciózní zahraniční politice.

Z Venezuely by rád učinil latinskoamerického hegemona, přičemž v cestě mu stojí právě Brazílie.

V souvislostech
Autor fotografie: Reuters

V souvislostech

"Brazilský prezident Lula bude mít v ruce karty, které může vyložit před Cháveze na stůl," řekl deníku New York Times brazilský ekonom a energetický analytik Roberto Teixeira da Costa.

I s dvěma novými nalezištěmi - Tupi a Jupiterem - ale ověřené zásoby Brazílie zřejmě nedosáhnou těch venezuelských. Ty jsou odhadovány na přibližně 80 miliard barelů, zatímco zásoby Brazílie i po započtení dvou nových polí by se blížily jen třiceti miliardám.

Není ale vyloučeno, že v Brazílii jsou na cestě další objevy.

Změnit se může i postoj Brazílie k Bolívii. Její prezident Evo Morales totiž nedávno zestátnil ropný průmysl, což znamenalo velké ztráty i pro brazilské firmy a investory, kteří v zemi podnikají. Brazilci zuřili, k žádným odvetným krokům však nedošlo.

 

Právě se děje

Další zprávy