Černé pondělí střídá na burzách stejně černé úterý

pen, bh, aju
22. 1. 2008 14:12
Za poklesem jsou obavy z americké ekonomické recese
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters

Londýn - Nejhorší propady od 11. září 2001 zažily v pondělí evropské burzy. Propady se nazastavily ani dnes a stejně smutný rekord hlásí například tokijská burza, která spadla o sedm procent.

Paniku na burzách nadále působí stav americké ekonomiky, která již dlouhodobě čelí hypoteční krizi.

Situace na asijských burzách naznačuje, že se propad naopak ještě více zintenzivnil. Hlavní akciový index v indické Bombaji spadl až o 11 procent, než se provozovatel burzy rozhodl obchodování zastavit.

"Trhy nejsou schopné dohlédnout na konec hypoteční krize v USA a výprodeje na akciových trzích nabírají na síle. Zprávy o nových problémech s pojištěním rizikových úvěrů v USA (trh s credit default swaps) a nepřesvědčivost záchranných plánů Bushovy administrativy, to jsou dva faktory, které přiživily nervozitu na trzích ke konci minulého týdne," píše v ranním komentáři pro deník Aktuálně.cz analytik ČSOB Jan Bureš.

Čeká se další strmý pád

"V USA se neobchodovalo, ale podle hodnot futures nás dnes čeká další propadák," předpovídá.

Přečtěte si denní analýzu:
Akcie stále padají, dno propadu není na dohled

Také evropské akcie včera rapidně klesaly a nebude to zřejmě konec. V pondělí bylo po uzavření obchodování na burzách jasno - Evropa prožila pořádně černý den.

Podle tabulek jde dokonce o největší jednodenní propad od teroristických útoků ze září 2001.

Celosvětový burzovní index, který sestavuje banka Morgan Stanley, už dnes klesl o 1,1 procenta. Ukazatel, který pak sleduje jen rozvíjející se trhy, kam se řadí i Česká republika pak padnul při asijském obchodování už o 3,5 procenta.

Černě situaci vidí i jeden z největších investorských guru - americký miliardář maďarského původu George Soros. Pro australský list Standard řekl: "Máme tu vážnou finanční krizi." Podle něj dokonce nejvážnější od konce druhé světové války.

Německý index DAX klesl ke konci včerejšího dne oproti začátku obchodování o 7,2 procenta. Měřeno bodově jde dokonce o největší propad obchodování na frankfurtské burze vůbec: index ztratil 523,98 bodu.

Frankfurt hlásí paniku

"Dominuje tu masivní výprodej, obchod zachvátila panika," citoval server welt.de jednoho z frankfurtských burziánů.

Těsně po pondělním poledni středoevropského času klesl FTSEurofirst index  předních evropských akcií o 5,1 procenta na 1 289 bodů, což je propad, který za posledních 18 měsíců nemá obdoby. Za rekordním propadem stojí obavy z recese americké ekonomiky. Evropa tak navázala na  výprodeje v Asii.

Těžké ztráty hlásilo koncem včerejšího dne také Tokio a Hongkong.

Obchodníci bedlivě sledují pohyb akcií na burze. Ilustrační foto.
Obchodníci bedlivě sledují pohyb akcií na burze. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nejpostiženějším sektorem jsou banky, které k propadu přispěly z celé čtvrtiny. Jedny z největších ztrát utrpěly i světové ropné koncerny, akcie BP klesly o 4,6 procenta a Totalu o 4,5 procenta. "Vypadá to jako vrcholný výprodej," cituje agentura Reuters předního analytika firmy Brewin Dolphin Mikea Lenhoffa.

Obavy z recese americké ekonomiky se projevily i na českém akciovém trhu, kde přední index PX klesl celkově o 4,62 procenta.

Negativní trend na světových burzách, který začal již v polovině loňského roku, srazil podle odhadů cenu akcií celkově až o šest miliard.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy