Penta útočí na Slovensko. Fico kontruje: Jste výpalníci

Tomáš Fránek
18. 1. 2008 11:15
Firma žádá po vládě 15 miliard slovenských korun
Fico v Praze
Fico v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava/Brno - Slovenský premiér Robert Fico napadl česko-slovenskou investiční společnost Penta. Označil ji za výpalníky, se kterými nebude vůbec diskutovat.

Tvrdé výroky zazněly poté, co nizozemská společnost HICEE, za níž stojí Penta, doručila slovenským úřadům předarbitrážní výzvu na úhradu 15 miliard slovenských korun.

Spor se týká fungování zdravotní pojišťovny Důvěra. Slovenská vláda totiž prosadila zákon, který majitele omezuje v nakládání se ziskem zdravotních pojišťoven.

Poslanci tak rozhodli, že případný zisk mohou využít pouze na proplácení nákladů na léčbu.

Fico: My se neleknem

Fico, podle kterého se soukromí vlastníci zdravotních pojišťoven mohli obohacovat z veřejných peněz, dnes požadavek Penty označil za výpalnictví.

"Nebudu s nimi vůbec diskutovat," uvedl Fico.

Dokument označil slovenský premiér za nekvalifikovaný přepis. "Myslí si, že se strachy roztřeseme," uvedl Fico na tiskové konferenci s tím, že pokud se Pentě nelíbí zákony, tak může z trhu zdravotních pojišťoven odejít.

"Předarbitrážní výzva je poslední možností pro mimosoudní řešení sporu. Avšak místo toho, aby se jí předseda vlády věcně zabýval, celou záležitost skandalizuje," řekl  Martin Danko, tiskový mluvčí Penta Investments.

Bude arbitráž

Společnost HICEE uvedla, že pokud Slovensko nepřistoupí na mimosoudní dohodu, bude se svých peněz domáhat u rozhodčího soudu. Podobné kroky zvažují i další soukromí vlastníci zdravotních pojišťoven na Slovensku.

Nejde o první spor Penty a slovenské vlády, do sporů se už obě strany dostaly kvůli privatizaci letiště v Bratislavě, kterou Ficova vláda zrušila.

Penta Investments působí v současnosti v České republice, na Slovensku a Polsku.

Penta v Česku investovala například do Aera Vodochody, sázkové sítě Fortuna nebo do sítě lékaren Max.

 

Právě se děje

Další zprávy