Bush chce zastavit recesi. Uvolní na to 100 miliard

Roman Gazdík
14. 1. 2008 14:15
Oživit ekonomiku se chystají republikáni i demokraté
Čestná vojenská stráž vynáší rakev s americkým exprezidentem Geraldem Fordem z budovy Kongresu v průběhu Fordova státního pohřbu
Čestná vojenská stráž vynáší rakev s americkým exprezidentem Geraldem Fordem z budovy Kongresu v průběhu Fordova státního pohřbu | Foto: Reuters

Washington - Podle mnoha ekonomů stojí americké hospodářství na prahu recese. Ceny ropy se dotýkají 100 dolarů za barel, zemí zmítá hypoteční krize a příznivé nejsou ani zprávy z burzy.

Předseda Federálního rezervního systému (FED) Ben S. Bernanke již oznámil, že americká obdoba centrální banky plánuje snížení úrokových sazeb.

Jak členové administrativy prezidenta Bushe, tak demokraté, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů, teď debatují o tom, jak americkou ekonomiku oživit.

Dva z předních demokratů - předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a vůdce demokratické senátní většiny Harry Reid - poslali Georgi Bushovi dopis, ve kterém ho žádají o spolupráci.

V prezidentské kampani zastínila ekonomika i Irák.
V prezidentské kampani zastínila ekonomika i Irák. | Foto: Reuters

Stomiliardový balíček

Podle informací, které dnes zveřejnil list New York Times, chce admnistrativa ve Washingtonu do americké ekonomiky nalít 100 miliard dolarů. 

Prezident Bush by se měl balíčkem opatření zabývat hned po svém návratu z Blízkého východu, a to ještě tento týden, kdy se hodlá s oběma demokraty i sejít.

Očekává se, že konečný návrh prezident představí 28. ledna, kdy přednese svůj projev o stavu Unie.

Konkrétní podoba balíčku však zřejmě bude předmětem tuhé bitvy. Demokraté tradičně preferují úlevy nemajetným a republikáni propagují spíše investiční pobídky a snížení daní velkým korporacím.

"Jedním z modelů by mohla být dvoustranná opatření zahrnující snížení daní, daňové úlevy pro korporace a výhody pro nezaměstnané. To Kongres schválil během poslední ekonomické recese v březnu 2002," napsaly New York Times.

Hlavní téma prezidentské kampaně

Ekonomika mezitím zastínila Irák coby ústřední téma předvolební prezidentské kampaně. Ta zítra pokračuje primárkami ve státě Michigan.

Oba přední republikánští kandidáti - John McCain, který vyhrál v New Hampshire, a Mitt Romney, vítěz z Wyomingu - měli podle listu Boston Globe pro michiganské voliče jiné ekonomické poselství.

Michigan je centrem amerického automobilového průmyslu, který se dlouhodobě potýká s velkými problémy. 

Jen Romney si ale myslí, že s nimi může politika centrální vlády něco dělat. Naopak John McCain voličům v Detroitu vzkázal, že "některá pracovní místa jsou zkrátka ztracena".

I demokratické těžké váhy kladou na ekonomiku důraz.

Hillary Clintonová představila svůj plán v pátek. Sedmdesát miliard dolarů chce investovat mimo jiné do podpory lidí, kteří nemohou splácet hypotéky. Přispěje také nezaměstnaným a 25 miliard by mělo jít na podporu energie pro chudé. Plánuje i velké úlevy na daních.

Obama se svým 75miliardovým plánem Clintonovou záhy následoval. Hodlá okamžitě snížit daně "modrým límečkům", poskytnout 10 miliard hypotečním dlužníkům a stejnou částku i nezaměstnaným a zadluženým státům. 

 

Právě se děje

Další zprávy