Nový Boeing má problém. Lze ho unést přes internet

Martin Novák Martin Novák
13. 1. 2008 17:33
Americké úřady žádají větší bezpečnost Dreamlinerů
Boeing 787 Dreamliner při slavnostním představení.
Boeing 787 Dreamliner při slavnostním představení. | Foto: Boeing

New York - Nový elegantní letoun, Boeing 787 Dreamliner, představil vloni jeho výrobce jako průkopnickou novinku a ke konci letošního roku měly nové stroje začít létat ve službách některých aerolinií.

Podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) ale není jisté, zda Dreamlinery skutečně vzlétnou.

Experti upozorňují, že nové stroje mohou být velmi zranitelné. Není vyloučeno, že hodně šikovný hacker by se mohl nabourat do systému letadla a zasáhnout tak do jeho řízení.

Únos na dálku?

Mohl by ho tedy teoreticky i na dálku unést či zapříčinit jeho havárii. Problém se objevuje tři měsíce před tím, než by se měl Dreamliner poprvé odpoutat od země ke zkušebnímu letu. Ten je naplánován na konec března.

Pilotní kokpit  Dreamlineru.
Pilotní kokpit Dreamlineru. | Foto: Boeing

Na palubě Dreamlinerů by měli mít cestující neomezený přístup na internet. Panují ale obavy z poškození navigačních a komunikačních přístojů v pilotní kabině.

"Nový Boeing 787 umožňuje pasažérům počítačové připojení k datům, která mají vliv na bezpečnost stroje. Způsob řešení tohoto elektronického systému může vyústit v zamýšlené i nezamýšlené ohožení letadla," uvádí se ve varovném prohlášení FAA.

Požadavek pilotů

K odstranění pochybností vyzval Americký svaz pilotů (ALPA). Ta požaduje, aby piloti letadla měli možnost odpojit pasažéry od internetu.

Mluvčí Boeingu Lori Gunterová uvedla, že firma se výhradami zabývá a o problému ví, ale podle ní je bezpečnost systému zajištěna dostatečně.

Interiér Boeingu 787.
Interiér Boeingu 787. | Foto: Boeing

Revoluční stroj 

Letadlo má obsahovat spoustu revolučních stavebních prvků. Karbonová vlákna nahradí až polovinu struktury, kterou dosud tvořil hliník. Supermoderní vlákna jsou lehčí a trvanlivější.

Let novým Dreamlinerem má být také pohodlnější. Na palubě bude například větší vlhkost než doposud.

Cena Dreamlineru se pohybuje mezi 146 a 200 miliony dolarů (zhruba 3-4 miliardy korun). Mezi desítkami firem, které si ho už objednaly, je i česká letecká společnost Travel Service.

 

Právě se děje

Další zprávy