Rekord po ropě přidalo i zlato

hjp
3. 1. 2008 11:50
Ropa se mírně propadla, ale opět míří na vrchol

New York/Londýn - Barel ropy včera překročil trhy dlouho očekávanou 100dolarovou hranici. Přestože se začátkem dnešního dne růst ceny zmírnil, černé zlato na rekordní hodnotu stále útočí.

Nyní se cena americké lehké ropy podle agentury Bloomberg pohybuje na asi 99,7 dolarech za barel.

Nový cenový rekord způsobilo především stupňující se násilí v Nigérii, Alžírsku a Pakistánu. Své učinil také slabý americký dolar a zimní sezóna, která zvedá ceny paliv.

Ropná plošina Thistle Alpha
Ropná plošina Thistle Alpha | Foto: www.patrix.dk
Rekordní ropa:
Ropa zlomila hranici 100 dolarů. Řítí se světo do krize?

Zdražení ropy způsobilo pokles na akciových trzích a zároveň vytáhlo na rekord cenu zlata. V Londýně se dnes vyšplhalo na částku 867,4 dolarů za trojskou unci. Někteří analytici dokonce upozorňují, že možná už během letošního roku se cena může dostat až na 1000 dolarů za unci.

Nového rekordu se dočkala i severomořská ropa Brent, která dnes dopoledne v Evropě vystoupila na historickou výši 98,26 dolarů za barel. 

OPEC zváží navýšení těžby

Jak uvedl internetový portál BBC, Bílý dům oznámil, že pro snížení ceny ropy nehodlá otevřít své nouzouvé ropné zásoby. Obchodníci zatím čekají na týdenní data o stavu amerických zásob benzínu, která budou zveřejněna v průběhu dneška.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes také upozornila, že cena ropy by se mohla v nejbližší době vyšplhat až na 110 dolarů za barel a pokud budou zásoby nedostatečné, bude 1. února ve Vídni jednat o navýšení těžby.

Barel ropy za 200 dolarů?

Analytik Matthew Simmons pro list New York Times uvedl, že v roce 2010 by mohl barel ropy stát už přes 200 dolarů.

Podobný názor v Berliner Zeitung uvedla i analytička Claudia Kemfertová z ekonomického institutu DIW, která odhaduje do pěti let cenu 150 dolarů a do 10 let až 200 dolarů za barel.

 

Právě se děje

Další zprávy