Webový prohlížeč Netscape končí. Není o něj zájem

pra
29. 12. 2007 16:10
Internetový senior mizí v zapomění

New York - Webový prohlížeč Netscape, který nastartoval komerční využití internetu, už neprojde dalším vývojem. Jeho současný vlastník AOL jej zastavuje kvůli nezájmu uživatelů.

Podpora prohlížeče skončí od února 2008, píše server BBC.

V polovině devadesátých let prohlížeč používalo přes 90 procent uživatelů internetu, nyní po něm sáhne méně než jedno procento lidí brouzdajících na webu.

Tvrdou ránu pod pás uštědřila Netscapu hlavně konkurence v podobě vyhledávače Internet Explorer, který nabízí Microsoft jako součást svého operačního systému. Explorer používá na 80 procent všech uživatelů internetu.

Netscap, jehož první verze spatřila světlo světa roku 1994, zažil raketový vzestup. Na jeho úspěchu však brzy začaly stavět i konkurenční společnosti, včetně Microsoftu.

Jeho spojení webového prohlížeče a operačního systému vyvrcholilo vysoce medializovanou bitvou, v jejímž rámci byla společnost obviněna z monopolního jednání.

AOL doporučuje fanouškům Netscapu Firefox
AOL doporučuje fanouškům Netscapu Firefox | Foto: Aktuálně.cz

Vzájemná dohoda sice Netscapu přinesla ústupky ze strany Microsoftu, propast mezi popularitou obou prohlížečů však již byla příliš široká. Získat zpět významný podíl na trhu bylo nemožné.

O zániku Netscapu se rozhodlo roku 2003, kdy společnost AOL propustila většinu pracovníků podílejících se na nové verzi prohlížeče. Ti většinou zakotvili ve společnosti Mozilla, jež vyvíjí populární prohlížeč Firefox. Jeho podíl na trhu činí 16 procent.

"Cítíme, že je pravý čas ukončit vývoj Netscapu, předat otěže Mozille a vyzvat naše uživatele, aby Firefox přijali za svůj," uvedl na firemním blogu Tom Drapeau.

 

Právě se děje

Další zprávy