Dědická daň tu musí být, míní miliardář Buffett

Reuters, rg
16. 11. 2007 10:45
Bez ní by byla ohrožena demokracie
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay | Foto: eBay

Washington - Druhý nejbohatší muž světa Warren Buffet podpořil dědickou daň jakožto kontrolní mechanismus proti kumulaci majetku. Informovala o tom agentura Reuters.

Znovu se tak zapojil do dlouhotrvající debaty u senátní finanční komise, jejíž předseda Max Baucus se dal slyšet, že je pro zrušení dědické daně, jakkoliv si je vědom, že se to nemůže stát v dohledné době.

K demokratovi z Montany si přisadil republikánský senátor Charles Grassley z Iowy. "Dědická daň je nespravedlivá, smrt by neměla být zdanitelnou událostí," řekl Grassley.

Warren Buffet ale pro časopis Forbes uvedl, že nedávné daňové reformy zvýhodňují lidi jako je on. Říká, že dochází k hromadění majetku v dynastiích, což ohrožuje vládu elity intelektu. Rovnost příležitostí je prý na ústupu. Progresivní a smysluplná dědická daň je podle Buffeta potřebná k tomu, aby přibrzdila přerod demokracie do plutokracie.

"Snímání tohoto břemene z ramenou superbohatých lidí není tou správnou cestou," prohlásil slavný miliardář. Podle něj by neměla země, která se pyšní rovností příležitostí pro všechny, prohlubovat propast mezi bohatci a střední vrstvou.

Psali jsme o Warrenu Buffetovi:

 

Právě se děje

Další zprávy