Stahovala hudbu z internetu. Zaplatí čtvrt milionu

Reuters, pat
5. 10. 2007 8:05
Americký soud vynesl přelomový rozsudek

New York - Velká hudební vydavatelství zaznamenala úspěch v boji s lidmi, kteří si nelegálně stahují hudbu z internetu.

Soud v americké Minnesotě potrestal ženu, která podle něj porušila práva vydavatelů, když si stáhla a následně online nabízela čtyřiadvacet písní.

Jammie Thomasové zároveň nařídil zaplatit škodu v celkové výši 220 tisíc dolarů, tedy 9 250 dolarů za jednu písničku.

Peníze budou inkasovat firmy jako EMI, Sony BMG či Warner Bros Records, které žalobu podaly.

Thomasová mohla dopadnout daleko hůře: Firmy ji nařkly, že nelegálně stáhla a nabízela 1 702 písní, mohla tak dostat mnohamilionovou pokutu.

"Pokud jsou důkazy jasné, budeme i jednotlivce, kteří porušili zákon, žalovat a brát k soudu. Je to důležité i kvůli dalším možnostem legálního stahování hudby na internetu," uvádí prohlášení Asociace nahrávacích společností Ameriky

Slzy v soudní síni

I čtvrtmilionová pokuta však bude pro ni velký problém. Právník Thomasové agentuře AP řekl, že jde o dívku, která žije od výplaty k výplatě a soudní verdikt ji tak dohnal k slzám.

Podle amerických médií jde o vůbec první případ tohoto druhu, kdy velká vydavatelství uspěla se svou žalobou u soudu.

BBC uvedla, že celkem bylo podáno na 26 tisíc žalob, většina však skončila, aniž by se dostala k soudu. Tedy dohodou žalovaných s vydavatelstvími na zaplacení pokuty.

Právník zastupující vydavatelské firmy rozhodnutí soudu přivítal. "Jde o jasný signál, že stahování a distribuce našich nahrávek není v pořádku," řekl agentuře AP Richard Gabriel.

Podle něj se zatím firmy nerozhodly, zda vůbec, případně jakým způsobem budou peníze po Thomasové vymáhat.

Byla na Kaaze či ne?

Ke sdílení hudby Thomasová měla užívat program Kaaza. Svoji vinu žena ale popřela s tím, že není na této platformě ani zaregistrována.

Jenže nahrávací giganti přišli s tvrzením, že vystupovala pod přezdívkou "tereastarr". Poskytovatel internetu a bezpečnostní firma potom potvrdila, že uživatel s tímto jménem se připojoval z počítače Thomasové.

Nelegální stahování "se stalo byznysem. Nikdo se nad tím přitom nepozastavuje," uvádí pro AP Cary Shermanová, prezidentka Asociace nahrávacích společností Ameriky, která žalobu podala.

"Tento případ se opět dostane na první stránky. Ať už bychom vyhráli nebo ne, lidé budou vědět, že bojujeme za svá práva," dodává.

Ray Beckermen, právník z firmy Vandenberg & Feliu, který zastupuje další lidi obviněné z podobného přečinu, si myslí, že při odvolání Thomasová uspěje. Na svém blogu, který se těmto případům věnuje, uvádí, že toto rozhodnutí jen zvýší aktivitu nahravacích firem u soudu.

"Budou si myslet ´No skvělé, máme tohle rozhodnutí, můžeme tak nyní chodit okolo a strašit lidi´," uvádí dle agentury Bloomberg Ray Beckermen. "Pro tohle vlastně žijí, strašit lidi. Je to vlastně založeno na vyděračství," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy