Bublina Skype splaskla, eBay odepisuje miliardy

dkl
2. 10. 2007 11:30
Firma odepisuje polovinu ceny
Foto: eBay

New York - Společnost eBay, která provozuje internetovou aukční síň, koupila Skype před dvěma lety za 2,6 miliardy dolarů. Nyní musí odepsat 1,43 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 27,8 miliardy korun, z hodnoty tohoto nákupu.

Asi 900 milionů jde na přímý odpis hodnoty koupené firmy Skype, další více než půlmiliarda je připravena pro případné urovnání sporů s investory firmy, která nabízí volání po internetu.

Zakladatelé Skype Niklas Zennstrom a Janus Friis navíc opustí své dosavadní manažerské posty.

"Myslím, že je to jasný důkaz toho, že čistá hodnota Skype není zdaleka taková, jak eBay myslela," uvádí pro BBC Youssef Squali z brokerské společnosti Jeffries & Co.

Skype dokázal od dubna do června přinést pouze devadesát milionů dolarů tržeb.

Nevyplacené peníze

Dle původní dohody mohli investoři Skype dostat až 1,7 miliardy dolarů, pokud by se firmě dařilo tak, jak se při akvizici předpokládalo.

Což se nestalo, a tak si sáhnou maximálně na výše zmiňovanou půlmiliardu.

Navíc jeden ze zakladatelů Zennstrom, který Skype šéfoval, ve firmě zůstane, jenže nebude mít výkonnou funkci. Více času bude údajně věnovat ostatním projektům firmy.

Ovšem oba zakladatelé Skype neztrácí chuť na nové projekty. Poté, co svůj původní nápad prodali eBay, založili si internetovou stránku s videi Joost.com.

A znovu se pouští do poskytování služeb zdarma. Zatímco dříve musel nový uživatel být pozván již platným členem skupiny, od pondělí by mělo být vše volně přístupné.

eBay jede Skypu navzdory

Podle analytiků ale současné problémy Skype příliš eBay neovlivní.

"Pokud nepočítáte Skype, zbytek byznysu eBay si vede opět velmi dobře," řekl BBC analytik Steve Weinstein z firmy Pacifik Crest Securities.

"Manažeři eBay našli cestu, jak znovu nastartovat svůj hlavní byznys," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy