Přišel úvěrový Armagedon. Dal se předvídat

Dušan Klimeš
10. 8. 2007 23:30
Akciové trhy klesají. Dalo se to prý čekat
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Analýza - Světové burzy už třetím dnem bojují s panikou mezi obchodníky, akcie klesají o několik procent a analytici už zkouší zhodnotit, co se stalo a proč. A hlavně hledají odpověď na otázku, která má cenu zlata: kdy se pád cen na burzách zastaví.

Například Ashley Seager v Guardianu tvrdí, že dnešek byl předvídatelný.

"Někteří z akciových vědátorů z Wall Street označovali problémy s hypotékami v USA za Armagedon mnohem dřív, než před dvěma dny přišel rychlý pokles většiny světových akciových trhů a než centrální banky začaly do ekonomik pumpovat miliardy dolarů," píše.

Současná situace je podle něj velmi nepříjemná pro některé investiční banky a hedgeové fondy, které buď rozpůjčovaly velké sumy peněz, nebo se samy mohutně zadlužily v rámci některých z exotických finančních produktů.

Většina analytiků se ovšem shoduje v jednom. Úvěrová krize a její důsledek - tedy výrazné poklesy burzy - jsou pouze dlouho očekávanou korekcí. Tahle zkáza nespadla z čistého nebe, píší.

Konec levných peněz

V posledních letech se investoři museli začít smiřovat se zcela novou situací, na kterou nebyli zvyklí: kvůli rostoucím úrokům skončil čas ultralevných peněz a na finanční trhy přišly těžší časy.

"Část investorů zjišťuje, že nebyla tak chytrá, jak si myslela. Půjčky, především ty v USA, které získávali žadatelé s velkým rizikem nesplacení, byly vždy jen bombou, která čekala na vybuchnutí," myslí si Seager.

Naráží tak na to, že prvnotním impulsem dnešní vyhrocené situace, je krize trhu takzvaných sub-prime hypoték v USA. Tyto hypotéky dostávali i žadatelé, kteří by jinak přísným sítem hypotéčních bank neprošli. Ať už kvůli nízkému platu nebo špatné úvěrové historii.

Jenže právě nízké úroky, a tedy levné peníze, poskytly šanci bankám a finančním institucím, aby i tyto půjčky realizovaly. Vždyť co jinak dělat s přebytečnou likviditou.

"Ale současná panika vznikla především proto, že francouzská banka BNP Paribas zmrazila výběry peněz u některých ze svých investičních fondů. Důvod? Všechna likvidita, tedy hotové peníze "se vypařily". A dnes se mluví o tom, že jedna z nejúspěšnějších investičních bank Goldman Sachs ztratila dost peněz v některých ze svých hedgeových fondů," dodává Seager.

Svět se oklepe

Je sice pravda, že finanční trhy zachvátila skutečná panika, hrozba světové ekonomice není ale tématem dne.

Podle analytiků především mladé evropské ekonomiky bez větších problémů dnešní krizi překonají. Zažívají robustní růst a nejsou napojeny na problémové trhy s hypotékami, především v USA.

"Všechny měny mladých trhů projevily za velkého stresu a nejistoty pozoruhodnou odolnost," uvádí analytik francouzské banky BNP Paribas.

Ale i globální ekonomika se s propadem vyrovná. Evropa, USA i Asie prožívá časy růstu a většina firem je vystavěna na solidních základech. Kdo ale bude mít problém, jsou investiční společnosti a hedgeové fondy, které svůj kapitál nalily do rizikových investic. Dnes se již centrální banky nehrnou do záchrani těchto "nájezdníků". Některé už to daly jasně najevo.

 

Právě se děje

Další zprávy