Krize hypoték v USA: Panika na burzách sílí

Dušan Klimeš
10. 8. 2007 13:30
Úvěrová krize v USA straší zbytek světa, burzy klesají

Londýn - Na světových burzách již druhý den obchází strašák problémů úvěrových trhů, především amerických. A akcie velmi citlivě reagují. Včera se hlavní světové burzy propadly o více než dvě procenta, dnes již zaznamenávají ztráty na úrovni tří procent.

Japonský Nikkei klesl o více než 2,5 procenta, londýnská burza ztrácí 3,3 procenta, milánská burza se drží těsně pod propadem o tři procenta.

Výrazná korekce se nevyhnula ani českému akciovému trhu, který poklesl o dvě procenta. Nejvíce ztrácí Erste Bank, a to 3,34 procenta.

Skepse a vysoké ztráty se v posledních dnech nesou finančními trhy po celém světě. Americké i evropské burzy zaznamenaly velké propady kvůli obavám z globálních problémů s úvěrováním.

Vypuštěné miliardy

Do boje již vyrazily centrální banky mnoha velkých ekonomik. Evropská centrální banka, centrální banka v Japonsku či americký FED pumpují do ekonomiky obrovské sumy peněz, v přepočtu miliardy dolarů.

Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Snaží se tak zvýšit objem peněz v ekonomice ve chvíli, kdy se jich nedostává a mohlo by dojít k dalšímu snížení úvěrů poskytovaných bankami a finančními institucemi.

Evropa zatím na posílení důvěry na trh pustila 65 miliard eur, americká centrální banka dala trhu injekci v podobě 24 miliard dolarů, Japonci dali přes osm miliard dolarů.

Světové trhy se zotavují po dvou dnech hlubokých propadu.
Světové trhy se zotavují po dvou dnech hlubokých propadu. | Foto: Reuters

Amerika na úvod

Přitom původcem "finanční nákazy" byly Spojené státy. Ty zažívají největší krizi trhu s hypotékami za několik desetiletí.

Za oceánem se totiž začíná hroutit systém takzvaných sub-prime hypoték. Tento typ půjček na bydlení byl poskytován i lidem, kteří by na standardní hypotéku nedosáhli.

Jenže s růstem úrokových sazeb není část úvěrovaných schopna splácet. Tím dostávají do problémů banky, které ze strachu začínají požadovat předčasné splacení některých úvěrů a zvyšují další poplatky, aby tím kryly ztráty.

A tak se problémy přenáší i na další části trhu a celé ekonomiky.

V USA již zkrachovala American Home Mortgages, desátá největší úvěrová společnost.

Svůj špatný den si včera vybrala i pražská burza, která klesla o 1,86 procenta. I dnes pokračuje v poklesu, když jediným z titulů SPAD, který roste, je CETV. Ostatní vesměs oslabují o více než procento.

 

Právě se děje

Další zprávy