Mattel stahuje 1,5 milionu hraček. Obsahují moc olova

dkl, BBC
2. 8. 2007 13:37
Hračky byly vyrobeny v Číně

New York - Fisher Price, jedna z divizí hračkářského giganta Mattel, stahuje po celém světě z obchodů 1,5 milionu hraček.

Existuje totiž vysoké riziko, že obsahují příliš mnoho olova. Vnitrofiremní vyšetřování odhalilo, že čínská firma, která hračky pro Fisher Price vyrábí, použila barvu, která nevyhovuje standardům.

Stažení "postihne" 83 druhů hraček. Dvě třetiny, tedy jeden milion kusů, byly dodány na trhy ve Spojených státech.

Čeští zákazníci se ale zřejmě obávat nemusí.

"Podle našeho dosavadního zkoumání k nám žádné z nebezpečných hraček dovezeny nebyly. Přesto si informace ověřujeme přímo na centrále naší společnosti," řekla deníku Aktuálně.cz marketing manažerka firmy Mattel Marie Kadlecová.

Jde o další z řady případů, kdy je nutné kvůli ochraně zdraví stahovat výrobky, které byly vyrobeny v Číně. Často jde dokonce o jídlo či léky.

Vyšetřování hraček

Mattel, který je stoprocentním vlastníkem divize Fisher Price, oznámil, že se nebezpečí týká i oblíbených postaviček Elma a Big Birda z televizního pořadu Sesame Street.

Fisher Price, která má výrobu na starosti, je divizí firmy Mattel
Fisher Price, která má výrobu na starosti, je divizí firmy Mattel | Foto: Mattel

"Vyšetřování, jak k tomu došlo, stále probíhá," říká David Allmark, jeden z šéfů Fisher Price.

"Ale věřím, že na to přijdeme a poučíme se z toho," dodává.

Olovo je toxické a může být pro organismus rizikem.

Pryč od dětí

Americká Komise pro bezpečnost výrobků nabádá rodiče, aby hračky okamžitě dali z dosahu dětí a kontaktovali prodejce či přímo firmu Fisher Price.

Minulý měsíc proběhlo hned několik akcí, kdy byly z obchodů stahovány nebezpečné čínské výroby, kdy šlo o ryby, zubní pasy a pneumatiky.

V červnu musel výrobce hraček RC2 svolat 1,5 milionu kusů svých produktů. Tehdy šlo také o příliš vysoký obsah olova v barvě.

 

Právě se děje

Další zprávy