Murdoch získá Dow Jones. Dá za ni 5,6 miliardy dolarů

čtk, red eko
1. 8. 2007 13:05
Murdoch přesvědčoval rodinu Bancroftů 3 měsíce
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

New York - Mediální magnát Rupert Murdoch výrazně posílí své impérium. Za 5,6 miliardy dolarů (115 miliard korun) do něj jeho News Corporation začlení další silnou společnost Dow Jones & Co, vydavatele podnikatelského listu Wall Street Journal.

Oznámily to dnes firmy s tím, že transakce získala dostatečnou podporu rodiny Bancroftů, která společnost Dow Jones ovládá.

Změna po 105 letech

Murdoch strávil poslední tři měsíce přesvědčováním rodiny Bancroftů, jež nabídku na převzetí nejprve odmítala. Obávala se totiž, že Murdoch sníží image listu Wall Street Journal a využije zpravodajské aktivity firmy Dow Jones k podpoře svých podnikatelských zájmů.

Proti převzetí se stavěla rovněž řada zaměstnanců společnosti Dow Jones. "Je to zlá věc pro Dow Jones i americkou žurnalistiku, že rodina Bancroftů nemohla odolat Murdochově štědré nabídce," řekl bývalý člen správní rady firmy Dow Jones Jim Ottaway. "Je smutné, že skončí 105letá rodinná tradice ochrany nezávislosti firmy Dow Jones," dodal.

Dow Jones vydává vedle listu Wall Street Journal také periodikum pro investory Barron's, provozuje zpravodajskou webovou stránku Marketwatch.com a také servis Dow Jones Newswire, který ve vydávání finančních zpráv konkuruje agenturám Reuters a Bloomberg. News vlastní vysílací síť Fox, kanál Fox News, několik listů v Británii a Austrálii, New York Post, filmové a televizní studio 20th Century Fox a internetové stránky MySpace.

 

Právě se děje

Další zprávy