Kupujte firmy, co může řídit i blb, radí Buffett

Adam Junek
16. 7. 2007 12:16
Investorova snacha píše, jak se stát miliardářem
Buffett myslí na potřebné. Na charitu vyčlenil většinu svého majetku. Na internetu zase dražil své ukulele
Buffett myslí na potřebné. Na charitu vyčlenil většinu svého majetku. Na internetu zase dražil své ukulele | Foto: eBay

Omaha - Chcete se stát miliardářem? Zapomeňte na analýzy trhu, vyhoďte počítače, kde běží nejnovější zprávy z burzy, nemyslete, že peníze vyděláte díky využití důvěrných informací.

Alespoň to vyplývá z knihy "Tao Warrena Buffetta", kterou napsala jeho bývalá snacha Mary Buffettová. A ve Spojených státech se tato kniha okamžitě stala bestsellerem.

Přitom autorce stačilo poskládat pár citátů bývalého tchána dohromady a ukázat tím světu, jak investovat, aby se dalo dosáhnout takového úspěchu, jako má Buffett, v současnosti třetí nejbohatší muž světa.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Gatese sesadil z trůnu Mexičan

Proč všichni touží být jako on? Stačí prosté srovnání.

Kdo investoval deset tisíc dolarů do Buffettovy investičně pojišťovací firmy Berkshire Hathaway v roce 1965, má dnes na kontě 30 milionů. Kdo tutéž částku v téže době vložil do indexu S&P 500, dostal se na pouhý půlmilion.

Dítě do měsíce? Nesmysl

Bývalá manželka Petera Buffetta poskládala do třinácti oddílů tenké knížečky 125 citátů velkého investora, kterému se pro bezmála neomylný cit pro investice přezdívá Věštec z Omahy.

Názvy kapitol hovoří samy za sebe. Například "Jak se stát a zůstat bohatým" či "Brokeři - blázni, kterým se vyhnout".

Jedním citátem například vyzývá Buffett k trpělivosti při investování, aneb že není dobré se snažit zbohatnout na rychlých obchodech.

"Nezáleží na tom, kolik máte talentu nebo jak jste schopní. Některé věci prostě trvají. Dítě si taky nepořídíte do měsíce tím, že přivedete do jiného stavu devět žen," tvrdí zkušený investor.

Jinde zase připouští, že díky těm, kteří chtěli rychle zbohatnout na rychlých obchodech, nakonec vydělal on sám.

Zásadně pak odmítá rady wallstreetských profesionálů a dělá si z nich legraci. "Wall Street je jediné místo na světě, kam jezdí lidé v Rolls Roycech, aby si nechali radit od těch, co jezdí podzemkou."

A jak si vybírat cíle svých investic?

Podle Buffetta je to jednoduché: "Kupujte firmy, které může řídit i hlupák, protože jednou se tak určitě stane."

Jinak podle Buffettovy bývalé snachy má miliardář v zásadě čtyři pravidla, jak vybírá, kam vložit peníze.

Akcie není mazlíček

Musí jít o podnikání, jemuž se dá jednoduše porozumět. Buffett taky nikdy neinvestoval do moderních technologií - nerozumí jim totiž. Měl by to být byznys, který vyrábí produkty, jež lidé potřebují co nejčastěji za život.

Vhodná je také firma, která poskytuje služby, jež jsou třeba opakovaně. A především kupování akcií nemá být jen kupováním akcií, ale především kupováním si daného podniku.

Podle něj totiž akciové obchody jsou nejlepší cesta, jak zchudnout. "S dostatkem zákulisních informací a miliony dolarů, můžete být do roka žebrák," míní.

Na druhou stranu se nemá z investice stát obsese. "Nezaměňujte své akcie za domácího mazlíčka. Opravdu nejsou živé!"

Mary Buffettová zúročila své dvanáctileté manželství s Peterem již potřetí. Předtím vydala knihy Buffettologie a Nová Buffettologie a obě slavily ohromný úspěch.

Zejména v Spojených státech jsou knihy o boháči, který se živí hamburgery a kolou a nenosí drahé obleky, i když tvrdí, že jsou drahé, jen na něm vypadají levně, vždy bestsellerem. Šest let stará knížečka, kterou sepsal sám investor, je stále mezi nejprodávanějšími tituly na Amazonu.

 

Právě se děje

Další zprávy