Češi si na iPhone počkají. Do příštího roku

Red Eko, ČTK
5. 7. 2007 15:34
Štěstí budou letos mít jen Britové, Němci a Francouzi
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple | Foto: Reuters

Londýn  - Zatímco ve Spojených státech vyvolává nový výrobek firmy Apple iPhone davové šílenství a jen za minulý víkend se ho prodalo přes půl milionu kusů, Evropané si budou muset počkat.

Společnost Apple se rozhodla svůj nový mobilní telefon uvést na podzim pouze v Británii, Francii a Německu. Zájemci v ostatních evropských zemích se nového přístroje podle prestižního deníku Financial Times dočkají až v příštím roce. Britský list o tom informoval až s odvoláním na osoby obeznámené se situací.

Na americký trh byl iPhone uveden minulý pátek. Podle analytiků společnosti Global Equities Research se ve Spojených státech za samotný víkend prodalo zhruba 525 000 těchto přístrojů. Někteří lidé na telefon před obchody čekali i několik dní.

iPhone kombinuje funkce mobilního telefonu a hudebního přehrávače, funguje ale také jako jednoduchý notebook. S jeho pomocí lze surfovat po internetu, odesílat e-maily nebo si prohlížet fotografie. Hudbu přímo do iPhonu stáhnout nejde, k tomu je nutné použít počítač.

Lehký a tenký přístroj by měl ještě více podpořit tržby společnosti Apple, která za posledních deset let vykazuje silný růst. Firma od počítačů Macintosh postupně přešla k dalším  elektronickým přístrojům, zatím největší průlom pro ni znamenal přehrávač iPod, který je na trhu šest let. iPhone podle Applu prodej iPodů neohrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy