Americká auta zamíří do evropských prodejen z Číny

mič, bbc, čtk
4. 7. 2007 9:45
Chrysler bude spolupracovat s automobilkou Chery
Foto: Reuters

Peking - Češi a další Evropané si do 2,5 let budou moci koupit auta značky Chrysler vyrobená v Číně.

Americký Chrysler Group se totiž dohodl s největší čínskou automobilkou Chery na tom, že mu bude vyrábět malé vozy na export do USA a dalších trhů včetně Evropy.

Jde o první případ, kdy velká americká automobilka využije Čínu jako výrobní základnu pro zásobování světového trhu svými vozy.

Chrysler chce díky výrobě aut v Číně snížit výrobní náklady.

První auta z čínské výroby půjdou do Latinské Ameriky či východní Evropy během jednoho roku. Do Spojených států a západní Evropy by měly tyto vozy dorazit do 2,5 roku, uvedl předseda Chrysleru Tom LaSorda.

Dodal, že v závislosti na modelech a trhu by produkce Chery pro Chrysler mohla časem dosáhnout několika set tisíc aut za rok.

Chery vznikla v roce 1997, je největší a nejrychleji rostoucí čínskou automobilkou. Loni vyrobila 350 tisíc aut. První vůz z čínské výroby Chrysleru bude na bázi kompaktního sedanu A1 od Chery a prodávat se bude pod značkou Dodge.

Další modely pak budou firmy vyvíjet společně, pravděpodobně na základě vozů Chery a ve stylu americké automobilky. Čínský trh s osobními vozy roste nejrychleji a je druhý největší na světě.

Většina velkých světových automobilek v Číně postavila továrny, převážná část této produkce ale pokrývá sílící čínskou poptávku, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy