Švédská MHD jezdí na zabavený alkohol

mič, čtk
2. 7. 2007 9:46
Loni se na bioplyn zpracovalo 700 tisíc litrů alkoholu
Ve Śvédsku zabavený alkohol pohání autobusy i vlak
Ve Śvédsku zabavený alkohol pohání autobusy i vlak | Foto: Ondřej Besperát

Stockholm - Švédové se rozhodli přestat plýtvat nelegálním alkoholem. Dříve pivo, víno a lihoviny zabavené pašerákům vylévali celníci do kanálů. Dnes na ně jezdí městská hromadná doprava.

Zhruba 700 tisíc litrů alkoholu zabavených v loňském roce bylo podle celní správy přeměněno na bioplyn. Ekologický pohon pomáhá ve Švédsku pohánět veřejnou dopravu a snižovat emise skleníkových plynů.

Dobrý byznys

Podle firmy Svensk Biogas, která většinu zabaveného alkoholu zpracovává, se bioplyn ve Švédsku využívá pro pohon zhruba 1000 autobusů a nákladních automobilů i jednoho vlaku.

Šéf firmy Carl Lilliehook uvedl, že z jednoho litru čistého alkoholu lze vyrobit zhruba půl litru bioplynu. Dodal, že jde o dobrý obchod, protože výrobní surovina je v tomto případě zdarma.

Projekt navíc pomáhá zemi ve snaze o snižování závislosti na fosilních palivech. V roce 2003 pocházela zhruba třetina energie spotřebované ve Švédsku z obnovitelných zdrojů, zatímco v celé Evropské unii to bylo v průměru pouze šest procent, píše agentura AP.

 

 

Právě se děje

Další zprávy