Američané poznali fronty. Kvůli novému iPhone

Simona Holecová
30. 6. 2007 14:30
První telefon společnosti Apple provází šílenství
To je on: nový iPhone vystavený v centru obchodu Apple v New Yorku
To je on: nový iPhone vystavený v centru obchodu Apple v New Yorku | Foto: Reuters

New York - Tisíce fanoušků moderních technologicí strávily pátek na ulici. Ne na ledajaké, ale na vyhlášené Paté Avenue v New Yorku, před největším obchodem společnosti Apple.

Ta zahájila úderem šesté hodiny večerní prodej dlouho očekávaného telefonu iPhone.

Je nejen mobilním telefonem, ale přehrává hudbu a umožňuje luxusní připojení na internet... recenzenti na jeho technické parametry pějí chválu. Výrobce prý má má šanci udělat revoluci v mobilní komunikaci.

Posedávání ve frontě na nový iPhone
Posedávání ve frontě na nový iPhone | Foto: Reuters

O něco střízlivější je první recenze iPhone, kterou zveřejnil Walt Mossberg, redaktor deníku Wall Street Journal. Testu věnoval bezmála patnáct tisíc znaků a kromě jednotlivých funkcí telefonu si autor neodpustil ani srovnání s některými konkurenty.

Resumé? "Očekávání vkládaná do iPhonu byla tak vysoká, že snad ani nemohla být všechna naplněna. iPhone není zařízením pro průměrného člověka žádajícího levný a malý telefon pro volání a textovky. I přes všechna omezení je ale iPhone novým zážitkem a je radost jej používat," napsal Mossberg.

Mnozí nedočkavci před prodejnou na Páté avenue kempovali ve stanu
Mnozí nedočkavci před prodejnou na Páté avenue kempovali ve stanu | Foto: Reuters

Dlouhé fronty nedočkavců každopádně blokovaly příchod k Apple Store v pořádném předstihu.

"Nespal jsem den a půl," popsal agentuře Reuters jedenačtyřicetiletý Grant Johnson, účetní z Brooklynu, jeden z prvních zákazníků. "Potřebuju pěkně horkou sprchu. Nebo se radši naložím do vany," podotkl unaveně.

Někteří lidé dokonce před obchodem strávili několik nocí - ve stanu či spacáku. A to jen proto, aby byli "za rohem" a okamžitě po otevření měli pár k mobilnímu telefonu s dotykovým ovládáním a integrovaným Wi-Fi.

Za nový iPhone zákazníci platit mezi 500 a 600 dolary - cena se pohybuje podle toho, jak velkou pamět požadujete.

Jeden z prvních zákazníků si odnáší hned dva kusy iPhone
Jeden z prvních zákazníků si odnáší hned dva kusy iPhone | Foto: Reuters

Společnost Apple počítá, že do roku 2008 jich prodá deset milionů kusů. Na první dny po uvedení na trh si firma žádný cíl prodeje nestanovila, podle analytiků by ale mohla do tří dnů prodat až 400 tisíc přístrojů.

A nijak se přitom nebojí, že ohrozí prodej jiné své "hračky" - iPodů, jejichž funkce nový telefon dubluje. "Chtějí rozšířit nadvládu, kterou už mají z hlediska schopnosti vyvinout skutečně elegantní integraci hardwaru a softwaru," uvedl analytik výzkumné společnosti Gartner Mark McGuire.

Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple | Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy