Nintendo předběhlo Sony. Po deseti letech

Red eko, čtk
25. 6. 2007 11:45
Nintendu pomohla nová herní konzole
Foto: Hratelně.cz

Tokio - Nintendo díky své nové herní konzoli nechalo pozadu velkého domácího konkurenta Sony. Nintendo už má větší tržní hodnotu a poprvé se díky tomu dostal i mezi desítku nejhodnotnějších japonských společností

Nintendo nabouralo desetileté panování Sony na trhu elektronických her dosáhla díky své herní konzole Wii. Na žebříčku prvních deseti japonských firem se Nintendo nyní řadí ke kolosům jako Toyota, Honda nebo Canon.

Pomohly hry

Kurz akcií Nintendo dnes stoupl o 1,5 procenta a tržní kapitalizace firmy dosáhla 6,54 bilionu jenů (1,13 bilionu korun). Kurz Sony naopak klesl o 1,1 procenta a tržní hodnota firmy byla 6,50 bilionu jenů. Konzolí Wii, která přišla na trh loni na podzim, se letos na klíčovém japonském trhu prodalo třikrát více než konkurenční PlayStation 3 od Sony a na americkém trhu asi dvakrát tolik.

Poptávka po kapesních přístrojích DS od Nintendo rovněž výrazně převyšuje prodej produktu PlayStation Portable. Nintendo vedle nových přístrojů nabízí také řadu atraktivních herních titulů. Firmě se podařilo svými konzolami a hrami přilákat nové skupiny uživatelů, dokonce i ženy a starší generaci. Prodej PlayStation 3 naopak trpí relativně vysokou cenou a nedostatečným výběrem atraktivních her.

"Je jasně vidět, že Nintendo si od Sony bere zpět svůj původní podíl na trhu konzol; přitom si dobře chrání svou baštu kapesních her," řekl agentuře Reuters analytik Mizuho Securities Takeši Kojama. Akcie Sony získaly za poslední dva roky 67 procent hodnoty a překonaly výkon indexu tokijské burzy Nikkei, který za tu dobu posílil o 57 procent.

Kurz Nintendo však mezitím vystoupil na více než čtyřnásobek. Trh herních konzol a jejich her má roční hodnotu kolem 30 miliard dolarů. Kromě Sony a Nintenda je zde dalším významným hráčem americký Microsoft s přístrojem Xbox.

 

Právě se děje

Další zprávy