Soud dal Eurotunnelu druhou šanci

dkl
15. 1. 2007 11:05
Paříž - Vlaky pod kanálem La Manche dostaly dnes ráno zelenou - firma Eurotunnel se může zotavit z bankrotu.
Lokomitiva, která jezdí mezi tunelem mezi Anglií a Francií
Lokomitiva, která jezdí mezi tunelem mezi Anglií a Francií | Foto: Eurotunnel

Po šesti měsících firma Eurotunnel, která se nacházela ve "stavu" bankrotu, dostala povolení od francouzského soudu k restrukturalizaci.

Může tak zahájit plán, který by ji měl zbavit velké části dluhů, dostat ze ztrát a oživit celý provoz tunelu.

Foto: Eurotunnel

Práce to ale nebude jednoduchá. Vlakový tunel, který je v provozu od roku 1994 dokázal, za dvanáct let shromáždit dluhy ve výši 9,2 miliardy eur, tedy asi čtvrt bilionu korun. Ty by se měly v nejbližších letech snížit na třetinu.

Nevole u majitelů

Součástí plánu je i to, že si společný anglicko-francouzský podnik vymění některé investiční části v rámci firmy a napříště by akcie firmy měly být zalistovány jen na pařížské burze, místo toho, aby byly obchodovány i v Londýně.

Mapa tunelu pod kanálem La Manche
Mapa tunelu pod kanálem La Manche | Foto: Eurotunnel

To se ale nelíbí americkému investičnímu fondu Oaktree Capital Management (OCM). Ten tvrdí, že francouzský soud tak násilně přesouvá všechnu moc nad tunelem do rukou francouzské části společnosti.

Tyto námitky jednoho z největších investorů firmy Eurotunnel se objevily ve včerejším vydání britského Sunday Telegraph, tedy ani ne čtyřiadvacet hodin před tím, než soud dal povolovací razítko na plán, který má firmu vyvést z bankrotu.

"Byla to britská a francouzská firma s dvojitou strukturou a takto došlo k vědomému úmyslu francouzským soudem toto zničit," uvádí Ken Laing z OCM.

Všichni pro

Přesto rozhodnutí soudu vchází v platnost. Po půl roce jednání a představování různých plánů tak dojde k tomu, že v život vejde ten, který před měsícem schválili majitelé, investoři, dlužníci i zaměstnanci.

Jak chce se svým dluhem firma naložit? Jedním z plánů je skoupit zpět dluhy ve výši 4,16 miliardy eur a vzít si výhodnější novou půjčku od mezinárodní skupiny bank a investorů, mezi kterými jsou takoví giganti jako Citigroup, Deutsche Bank, či Goldman Sachs.

 

Právě se děje

Další zprávy