Tesco chce pokladny bez pokladních

ČTK
11. 12. 2006 15:26
Praha - Známe je ze západních zemí. A brzy by se mohly objevit i v Česku: Samoobslužné pokladny.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ty jsou obsluhovány samotnými zákazníky, kteří si zboží namarkují, vloží do tašky a zaplatí hotovostí nebo kartou.

Tesco má v plánu automatickou pokladnu nejprve otestovat v jednom obchodě a poté rozhodne, zda tuto službu rozšíří i do ostatních prodejen v Česku.

Ostrovy bez problémů

V Británii má Tesco samoobslužné pokladny již v několika stovkách obchodů a podle tiskové mluvčí Tesco Stores ČR Jany Matouškové se osvědčily. Snižují totiž náklady na platy prodavačů a zároveň urychlují odbavení zákazníků.

"V oblibě je v Británii mají například studenti či důchodci, kteří mají více času a chtějí si v klidu sami nákup namarkovat," uvedla Matoušková.

Termín zavedení zkušebního provozu samoobslužných pokladen v Česku sice zatím nebyl pevně stanoven, Tesco již ale začalo pracovat na přípravě technického řešení tohoto projektu. "Zajišťujeme například dodavatele této technologie či její napojení na náš systém," uvedla Matoušková.

Vše je na zákazníkovi

Princip samoobslužných pokladen je podle Matouškové jednoduchý. Do paměti pokladny je totiž zanesena hmotnost veškerého nabízeného zboží. Když zákazník zakoupené výrobky pomocí čárového kódu namarkuje, tak automatická pokladna zkontroluje, zda výsledná hmotnost nákupu vloženého do tašky odpovídá údaji v paměti.

Tesco se neobává, že by se lidé pokoušeli samoobslužné prodejny obelstít a vynášeli si z obchodu nezaplacené zboží. "Tento systém je dostatečně propracovaný a v Británii s tím problémy nemáme," uvedla Matoušková, podle které stačí, když pracovníci obchodu provádí pouze namátkové kontroly provozu samoobslužných pokladen.

O zavedení automatických pokladen v Česku zatím neuvažuje obchodní řetězec Ahold, který provozuje síť 300 supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. "Naše sesterská společnost ve Spojených státech ale tuto novou technologii již zavedla a osvědčila se. V Evropě je systém samoobslužných pokladen teprve ve vývoji," řekla ČTK Kateřina Pecinová ze společnosti Ahold Czech Republic.

 

Právě se děje

Další zprávy