Francii zaplavily tisíce demonstrantů

ČTK, eko
7. 2. 2006 18:25
Paříž - Ne politice zaměstnanosti francouzské vlády vyšli do ulic vyjádřit desetitisíce demonstrantů.

Ve více než stovce francouzských měst se dnes demonstrovalo proti vládnímu plánu uzákonit nový typ pracovní smlouvy, který má usnadnit přijetí mladých lidí do jejich prvního zaměstnání, ale s možností je během dvou let bez udání důvodu propustit.

Demonstrace nebyly doprovázeny stávkami. Podle odborů se jich zúčastnilo 300.000 lidí, policie udává polovinu tohoto počtu.

Největší akce se konala v Paříži, kde se jí podle organizátorů zúčastnilo 45 tisíc, ale podle policie jen třináct tisíc lidí. V Marseille udávají stejné zdroje 30 a deset tisíc účastníků účastníků, v Lyonu deset a osmtisíc V Paříži byli mezi účastníky i vedoucí představitelé opozičních levicových stran.

Vláda, jejíž stanovisko dnes v parlamentu hájil premiér Dominique de Villepin, vidí v plánu cestu ke snížení nezaměstnanosti mladých lidí, která v kategorii do 25 let dosahuje skoro 23 procent, zatímco celostátní průměr je 9,5 procenta. Podle odborů a levice ale nový typ pracovní smlouvy jen zvýší sociální nejistotu.

Výhrady k vládní iniciativě má i předsedkyně podnikatelské organizace MEDEF Laurence Parisotová. Ta dnes prohlásila, že k mladým by se nemělo přistupovat jako k nějaké zvláštní kategorii, a vyslovila obavu, že vládní plán by se mohl obrátit proti nim.

V průzkumech se k plánu vyslovila kriticky více než polovina dotázaných a podle dvou třetin jsou dnešní manifestace oprávněné.

Villepin v parlamentu kritikům svého postupu řekl, že proti nezaměstnanosti nelze nic nedělat. Připomněl také, že jeho vláda už v boji proti nezaměstnanosti dosáhla výsledků - v květnu, kdy nastupovala do funkce, činil index 10,2 procenta. 

Snížení nezaměstnanosti byl hlavní úkol, který si jeho vláda vytkla. Výsledky její činnosti v tomto směru budou hrát významnou roli v parlamentních a prezidentských volbách v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy