Rakousko: Nejvíc lidí bez práce od války

Anna Zvoníčková
8. 2. 2006 15:35
Vídeň - Ještě nedávno platili Rakušané v EU za vzácný příklad toho, jak úspěšně bojovat s nezaměstnaností. Teď však přišla řada i na ně.

Vídeň hlásí nejvíce lidí bez práce v celé poválečné historii země.

Na konci ledna nemělo v osmimiliónovém Rakousku místo 326 747 osob. Tedy o skoro 11 tisíc víc, než ve stejnou dobu před rokem.

Započítají-li se do oficiálních statistik i ti, kteří navštěvují speciální rekvalifikační kurzy, blíží se počet lidí bez práce vůbec poprvé k pro Rakušany hrozivé hranici 400 tisíc.

Potíže se sezónními dělníky

Zatímco rakouský kancléř Wolfgang Schüssel připisuje alarmující nárůst počtu nezaměstnaných letošní "obzvláště tuhé zimě", podle ministra hospodářství Martina Bartensteina má negativní čísla na svědomí speciální "zlozvyk" rakouských sezónních dělníků.
"Přes léto mají práci a v zimě se jdou jakoby samozřejmě zaregistrovat jako nezaměstnaní," tvrdí Bartenstein. "Takových osob je u nás asi 114 tisíc."

Nápadů, jak sezónním pracovníkům v jejich počínání zabránit, má ministr na stole hned několik.

Herbert Buchinger, šéf vídeňského Servisu pro pracovní trh, například navrhuje, aby se dělníkům, kteří mají příslib, že je jejich firma v sezóně znovu zaměstná, snížila vyplácená podpora v nezaměstnanosti o deset procent.

Podle jiné koncepce je zase načase, aby sezónní dělníci i podniky, které jejich práci využívají, odváděli do státního rozpočtu více peněz než ostatní.

Branže, jako je stavebnictví nebo turismus, se ale oběma návrhům vehementně brání. "Z takových lidí by se stali žebráci a almužníci," upozornil odborář Rudolf Kaske v rozhovoru pro deník Kurier. "A nakonec by je to donutilo z těchto odvětví odejít."

Nevítaní cizinci

Na rostoucí nezaměstnanost ale nedoplácejí jen Rakušané.

Potížemi na trhu práce Vídeň argumentuje i při jednáních o zrušení přechodných období na volný pohyb pracovních sil. Čím vyšší bude rakouská nezaměstnanost, tím menší šanci budou mít Češi, kteří by do Rakouska rádi odjeli za prací.

Mnozí Rakušané jsou navíc přesvědčeni, že cizinci v zemi zvyšují nezaměstnanost už teď.

"V prosinci 2005 tu bylo zaměstnáno na 50 tisíc Němců," připomněl v souvislosti s novými čísly například list Oberösterreichische Nachrichten. "Oproti roku 2004 to představuje nárůst o 17,3 procenta."

 

Právě se děje

Další zprávy